Selo Umoljani nagrađeno oznakom “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”

Selo Umoljani nagrađeno je oznakom "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" s obzirom na njegove jedinstvene karakteristike.

77

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Općine Trnovo i Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH “Alterural”, a potpisnici su načelnik Ibro Berilo i direktorica Udruženja “Alterural”, Sarah Devisme.

Svrha ovog Memoranduma je uspostavljanje suradnje za selo Umoljane koje je ispunilo kriterije i kome je dodijeljen status nosioca oznake “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, kako bi naglasili zajedničke napore u cilju daljeg rada na očuvanju, razvoju i promociji inicijative “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” na domaćem i međunarodnom tržištu.

Selo Umoljani nagrađeno je oznakom “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” s obzirom na njegove jedinstvene karakteristike.

Kroz projekat, selo Umoljani je opisano kao misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž Studenog Potoka.

Umoljani su već odavno veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode i cilj je promovirati turistički potencijal ovog sela ali uz samo selo i šireg područja Općine Trnovo.

Projekat podrazumjeva i rad na očuvanju prirodne, kulturne i nematerijalne baštine u selu Umoljani, te podsticaj na obrazovanje lokalnih sudionika za razvoj ove destinacije, rad na privlačenju turista, kao i na unapređenju lokalne ekonomije kroz poticanje turizma i zbog toga su ovakve aktivnosti važne za razvoj lokalne zajednice, složili su se sudionici sastanka.

Ovom prilikom Općini Trnovo uručen je certifikat.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here