Nedovoljna informisanost uzrokuje zastoj u donacijama hrane bez PDV-a

Unatoč oslobođenju od PDV-a za doniranu hranu u Bosni i Hercegovini, socijalno ugroženi građani još uvijek ne vide značajne beneficije jer donacije rijetko stižu do javnih kuhinja i humanitarnih udruženja.

18

Nakon stupanja na snagu izmjena zakona u drugoj polovini septembra, samo je jedna značajnija donacija, vrijedna oko 20.000 maraka, stigla do ovih ustanova u početku oktobra.

Iako se očekivalo da će izmjene propisa rezultirati redovnim donacijama, situacija nije zadovoljavajuća prema riječima Miroslava Subašića, predsjednika Humanitarnog udruženja “Mozaik prijateljstva”. On ističe da su privrednici uglavnom donirali hljeb, salamu, mlijeko i mliječne proizvode, no količine nisu dovoljne da zadovolje potrebe kuhinje koja dnevno poslužuje između 600 i 800 obroka.

Iako su promjene u zakonu omogućile oslobođenje od PDV-a za hranu kojoj ističe rok trajanja, nedovoljna informisanost proizvođača, dobavljača i trgovačkih lanaca stvaraju prepreke u provedbi novih propisa.

Direktorica programa za filantropiju u Fondaciji “Mozaik”, Adnana M. Čamdžić, iznijela je plan o organizaciji sastanka s privrednicima početkom iduće godine i izradi vodiča kako bi se olakšalo uključivanje u humanitarnu misiju. Cilj je precizirati koje vrste hrane mogu biti donirane i kako popuniti formulare.

Uz prepreke u distribuciji hrane, podaci Ujedinjenih nacija ukazuju na alarmantnu količinu bacanja hrane u BiH, oko 400.000 tona godišnje, ističući potrebu za efikasnim rješenjima u ovoj oblasti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here