– Tri modela dostupna od početka prodaje
– Napredne tehnologije i visok nivo završne obrade
– Visokoefikasni 1.6 TGDI motor sa 186 KS uz automatski mjenjač
– Jedinstvena garancija u trajanju od 7 godina ili u intervalu od 150.000 pređenih kilometara

Kompanija Grand Automotive d.o.o. iz Sarajeva je od 2016. godine nosilac prava zastupanja interesa brenda Ford na bosankohercegovačkom tržištu. Od polovine 2022. godine pod isti krov stiže i brend MG, a s krajem desetog mjeseca ove godine širi se paleta brendova sa ovlaštenim zastupništvom brenda Chery za BiH. Od početka prodaje tržištu će biti dostupna tri modela: sportom nadahnuti gradski crossover FX, sinonim za eleganciju i sofisticiranost u kompaktnom izdanju sa oznakom Tiggo 7 Pro te za broj veći luksuzni Tiggo 8 Pro.

Chery FX je ulazni model. Nastao je u skladu sa konceptom „Art in Motion“ baziranim na avangardnoj umjetnosti odakle proističe njegov moderan dizajn. Bez obzira na izbor paketa opreme lice mu krasi stilizovana rešetka hladnjaka, a biće prepoznatljiv po „T“ obliku dnevnih svjetala, dok su mu kratki i dugi snop, spakovani u odvojeno kućište, povjereni LED tehnologiji osvjetljavanja. Stražnja svjetla u 3D obliku se idealno stapaju sa futurističkom siluetom i krovom koji zbog crne boje „C“ stuba ostvaruje efekat „plutajućeg“.

Unutrašnjost je ispunjena trendovskim digitalijama sa ekranima visoke rezolucije i dijagonale 10,25 inča koji podržavaju Android Auto i Apple CarPlay aplikacije. Kompletna kabina odiše vrhunskom završnom obradom i premium materijalima poput perforirane eko kože na sjedištima sportskog profila te na dodir mekane plastike na armaturnoj ploči. Ambijentalno osvjetljenje i bežični punjač za pametni telefon su dio standardne opreme, a među naprednim sistemima asistencije vozaču se nalazi adaptivni tempomat, upozorenje na frontalni sudar, autonomno kočenje u slučaju nužde, upozorenje na napuštanje vozne trake te asistent sa održavanje vozila u saobraćajnoj traci.

Sinonim za eleganciju u kompaktnom SUV izdanju je Tiggo 7 Pro. Krase ga robusnost, moderan stil i bezvremenski dizajn sa velikom maskom hladnjaka na prednjem kraju vozila i izlomljeni bokovi koji ostavljaju dojam vozila u stalnom pokretu. Atraktivnim ga čini i LED osvjetljenje sa dinamičkim pokazivačima pravca u prednjim svjetlima u svim paketima opreme te stop lampe spojene cijelom širinom vrata prtljažnika. Svi modeli stižu i sa velikim panoramskim krovom površine 1.13 m², a čak pola staklene površine se može otvoriti. U unutrašnjosti ima prostora za 5 putnika u punom komforu. Kada su podignuti naslonjači sjedišta onda prtljažnik raspolaže osnovnom zapreminom od 475 litara, no u slučaju obaranja stražnje klupe onda se maksimum kapaciteta podiže na 1500 litara.

Mjesto vozača i suvozača su podijeljeni visokim grebenom sa dva sprata gdje se na gornjem nalaze integrisani držači za čaše i ladica za bežično punjenje mobilnih telefona, a zbog „shift by wire“ tehnologije kontrole mjenjača ostalo je dovoljno prostora da se u donjem dijelu grebena ostavi veliki prostor za odlaganje krupnijih predmeta. Standardno je ambijentalno osvjetljenje i digitalni instrumenti uz veliki ekran multimedije koji podržava moderne načine povezivanja sa pametnim telefonima. Kao i u slučaju FX-a i Tiggo 7 Pro raspolaže dugom listom naprednih sistema asistencije vozaču i sigurnosti svih putnika poput zaštitnog prstena sa 6 vazdušnih jastuka.

Flaship model po pitanju stila, elegancije, ali i kapaciteta je Tiggo 8 Pro. U BiH će biti dostupan samo u najbogatijem paketu opreme, a on podrazumijeva sve od adaptivnih svjetala u LED tehnologiji koja prate i liniju kretanja vozila do tri ekrana u unutrašnjosti od kojih je treći rezervisan za kontrolu klimatizacije. Stilski Tiggo 8 Pro dijeli linije sa Tiggo 7 Pro modelom, ali zbog većeg kapaciteta mjeri 22 centimetra više u dužinu zbog kojih kabina prima 7 putnika. Enterijer je oplemenjem luskuznim materijalima, masivnim i udobnim sjedištima od perforirane eko kože i debelim bočnim profilima. Drugi red sjedišta posađen je na klizače kako bi se moglo manipulisati prostorom u trećem redu, ali i prtljažnikom koji varira od osnovnih 210 do čak 2101 litar zapremine. Sigurnost putnika je na visokom nivou čemu je garant karoserija visoke čvrstoće, ali i zaštitni prsten sa 6 air bagova te niz elektronskih sistema asistencije.

Visokoefikasni TGDI motor

Svi Chery modeli dostupni u BiH dijele jednaku pogonsku jedinicu. Riječ je o 1.6 litarskom četverocilindarskom benzincu koji uz asistenciju turbo punjača na prednje točkove isporučuje 186 KS te obrtni moment od 290 Nm dostupnom u rasponu od 2.000 do 4.000 obrtaja u minuti. Motor je „in-house“ proizvod, dakle razvijen je i proizveden od strane Chery inženjera u Kini. Prenos snage se obavlja posredstvom automatskog mjenjača sa tehnologijom mokrog kvačila i sedam stepeni prenosa. Potpisuje ga proizvođač Gertrag koji je inače dobavljač mjenjača za Mercedes-Benz i BMW.

Cjenovna politika i garancija kvaliteta

U vremenu kada munjevitom brzinom rastu cijene automobila u cijelom svijetu Chery ima drugačiji pristup i nastoji održati cijene realnim koliko je god to moguće. Ovakav pristup otvara vrata bržem adaptiranju kupaca na modele sa Chery značkom koji nipočemu ne zaostaju za evropskim proizvođačima i spremni su čak i razmažene Ervopljane zadovoljiti stilom, komforom, naprednim tehnologijama, ali i cijenom. Stoga ne treba da čudi činjenica da je Chery najveći izvoznik vozila iz Kine, a u vrlo velikoj konkurenciji sa preko 2.500 zvaničnih proizvođača automobila u ovoj azijskoj zemlji nalazi se u top 10. O tome kolikim nivoom kvaliteta raspolažu Chery automobili najbolje govori podatak da svi modeli dolaze sa jedinstvenom sedmogodišnjom garancijom ili intervalom od 150.000 pređenih kilometara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here