Odobrena prva emisija zelenih obveznica u BiH

Komisija za hartije od vrijednosti odobrila je zahtjev Naše Banke za prvu emisiju zelenih obeznica u Bosni i Hercegovini.

24

Banka će emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi nastojati prikupiti sedam miliona konvertibilnih maraka (KM), približno 3,56 miliona eura, koje namjerava upotrijebiiti za odobravanje kredita za kupovinu zelene tehnologije koja će doprinijeti  smanjenju emisija CO2.

Zelene ili ESG obveznice (Environmental, Social and Governance – životna sredina, društvo i upravljanje) su instrument sa fiksnim prinosom osmišljen za podršku klimatskim ili projektima za zaštitu životne sredine. Naša Banka emitovat će na Banjalučkoj berzi 70.000 obveznica pojedinačne nominalne vrednosti 100 KM, a ukupne nominalne vrednosti 7.000.000 KM. Dospijeće emisije je sedam godina, a kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 5,15 posto.

Cilj prve emisije ESG obveznica je smanjenje emisije ugljen dioksida, navode iz Naše Banke. Prikupljenim novcem će se kroz dvije kreditne linije finansirati dugoročni krediti fizičkih i pravnih lica za nabavku proizvoda, čija instaliranje rezultira smanjenjem emisija CO2.

„Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit,“ istaknuli su iz Naše Banke.

Validator koji će utvrditi ispunjenost ciljeva prve emisije ESG obveznica je kompanija Enova iz Sarajeva. Validacija ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica obavit će se nakon tri godine za prvo mjerenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, odnosno, između 6. i 7. anuiteta.

Emisija će se smatrati uspješnom, ako u roku predviđenom za upis i uplatu bude upisano i uplaćeno najmanje 60 posto ponuđenih obveznica.

U slučaju da Enova nakon izvršene validacije utvrdi da emitent nije ispunio predviđene ciljeve, kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosit će 5,35 posto do dospjeća.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here