Sparkasse Banka: Jedan od kreditno najaktivnijih partnera bh. privrede

Prema rezultatima poslovanja u 2023. godini, Sparkasse Banka je zadržala poziciju jednog od kreditno najaktivnijih finansijskih partnera bh. privrede.

75

Polazeći od rasta kredita pravnim licima od osam posto u prvih šest mjeseci 2023. godine, u ovoj godini se može očekivati dvocifreni rast kreditiranja privrede, nastavljajući trend iz prethodne godine od iznad 15 posto. Ova članica jedne od najuspješnijih austrijskih grupacija Erste i Sparkasse, od strane privrede i građana BH je prepoznata je kao stabilan partner orijentiran na dugoročno održiv, zdrav razvoj klijenata i zajednice u kojoj posluje.

„Centralni dio našeg poslovnog modela je potpora razvoju gospodarstva BiH, a taj cilj slijedimo kroz naš osnovni bankarski posao odnosno vrlo aktivno financiranje i praćenje kompanija u privatnom i javnom sektoru, ali i niz specifičnih programa i projekata usmjerenih na jačanje malog poduzetništva i određenih industrija“, kaže Igor Bilandžija, član Uprave Sparkasse Banke odgovoran za poslovanje sa pravnim licima i dodaje da je protekle godine ova banka ostvarila stope rasta kredita privredi četvorostruko iznad tržišnog prosjeka.

Sparkasse Banka je u prvoj polovni 2023. plasirala skoro 300 miliona KM kreditnog novca te povećala ukupno kreditiranje za šest posto. Nastavljen je snažan fokus na finansiranje pravnih lica koje je povećano za osam posto, tako da se u 2023. može očekivati nastavak trenda dvocifrenog rasta od oko 15 posto iz prethodne godine.

Poziciju jednog od najaktivnijih kreditora kompanija na tržištu Sparkasse Banka zahvaljuje tome što je privrednici prepoznaju kao prije svega kao snažnog i stabilnog partnera orijentiranog na dugoročno održiv razvoj poslovanja i njegu odnosa, ali i kao savjetnika koji razumije njihove poslovne cikluse, oslanjajući se na brzinu, kvalitet i snažno regionalno prisustvo, pojašanjava Bilandžija.

„Osim dinamične kreditne aktivnosti generalno, ostajemo posvećeni osnaživanju onih sektora i industrija koji, ako dobiju adekvatnu potporu na svim nivoima, mogu doprinijeti održivosti i samostalnosti BiH. Naš fokus je na turizmu, poljoprivredi, mladim domaćim biznisima i razvoju poduzetničkog duha što Sparkasse Banku čini nezaobilaznim partnerom u gospodarskom razvoju zemlje“, kaže Igor Bilandžija te ističe da je u ovoj godini pokrenuto nekoliko novih programa finansiranja, podrške i edukacija klijenata iz SME sektora.

U partnerstvu sa UNDP-om, lansiran je program finansiranja poljoprivrede sa bespovratnim poticajem od minimalno 25 posto od iznosa kredita, sa ciljem jačanja poljoprivrednog sektora i lokalnih proizvođača hrane. U ponudi banke je poseban kredit za turistička preduzeća, a u saradnji sa USAID-om je pokrenut program promocije turističkih lokacija u BiH i umrežavanja austrijskih i lokalnih turističkih ponuđača. Nadalje, banka podržava domaće startup biznise kroz program mentoringa i finansiranja  “Korak po korak” u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik.

Za bržu i jednostavniju uslugu građanima i firmama, banka kontinuirano modernizuje i digitalizuje bankarske usluge, proširujući svoju poslovnu mrežu i nudeći savremene digitalne servise, uključujući ličnu savjetodavnu uslugu i 24-satne zone sa uređajima.

Slijedeći ideju građanja partnerstava i jačanja regionalne saradnje, banka aktivno radi na umrežavanju klijenata kompanija sa potencijalnim partnerima u drugim zemljama regiona i Centralne Evrope u kojima posluju članice Erste i Sparkasse grupacije. Strateško partnerstvo je uspostavljeno sa članicama VIG Grupacije Wiener i Vienna Osiguranjem koje omogućava razvoj jedinstvenih proizvoda sa brojnim pogodnostima.

Na temelju najviših bankarskih standarda austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse i uz snažno utemeljeno povjerenje u Sparkasse brend, ova banka se ističe kao jedna od vodećih ne samo po stopama rasta, već i po stabilnosti, što potvrđuju polugodišnje stope rasta depozita od šest posto.

“Sparkasse Banka ostaje posvećena održivom razvoju gospodarstva BiH, a izvor te podrške su stabilnost i kvalitet naših zaposlenika”, zaključuje Bilandžija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here