Više od milion letova u Evropi u julu, prvi put od septembra 2019.

U julu je ukupan broj letova u evropskom vazdušnom prostoru premašio milion prvi put od septembra 2019. godine, prema podacima koje je ove sedmice objavila evropska Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Eurocontrol.

8
U međugodišnjem poređenju rast prometa povećan je u proseku za sedam posto, a zastoji su se produžili uglavnom zbog vremenskih neprilika.

Prema podacima agencije, u julu je obavljeno ukupno 1,02 miliona letova, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 951.099.

U uporednom periodu kašnjenja ATFM-a porasla su za šest posto, sa 0,7 na 1,7 minuta, a razlog tome uglavnom su pripisani vremenskim nepogodama.

Evropski kontinent ovog jula je bio suočen s ekstremnim vremenskim uslovima, a glavni faktor kašnjenja su bile olujne nepogode, posebno u Njemačkoj, Srbiji i Mađarskoj.

U evropskim vazduhoplovnim centrima najveća ATFM kašnjenja zbog vremenskih nepogoda zabilježena su u Frankfurtu, Minhenu i Getviku.

Eurocontrol takođe uočava poboljšanja u radu vazduhoplovna mreža, što po njihovom mišljenju pokazuje da bliska saradnja svih operativnih partnera daje dobre rezultate.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here