Osnaživanje poljoprivrednika novim znanjima i vještinama

Priliku za učešće na obukama iz poslovnog planiranja i usvajanju novih vještina pisanja poslovnih planova je dobilo gotovo stotinu poljoprivrednika i konsultanata širom BiH.

69

Evropska unija u sklopu EU4AGRI projekta i ovaj put donosi priču o uspješno realizovanim programima obuke za pet kompanija koje su svojim polaznicima pružile potrebnu podršku, a to su: Solvia FME i Centar za ekonomiju iz Banja Luke, AgroLink iz Sarajeva, FinKonsult iz Tuzle i Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika.

Sa ovim programom, kompanije koje su se prijavile na obuke će dobiti pristup najnovijim metodama učenja te će biti pripremljene za buduće izazove. Diplomirani ekonomisti i stručni treneri iz pet kompanija će korak po korak provesti preduzetnike kroz obuke poslovnog planiranja, otkrivajući im tajne uspješnih poslovnih strategija.

Ovi stručnjaci će naučiti kompanije i preduzetnike kako iskoristiti prilike koje se pojavljuju na tržištu, i ostvariti potencijalnu finansijsku korist. Na kraju ovog jedinstvenog programa, kompanije će steći znanje i vještine potrebne za pisanje kvalitetnih poslovnih planova koji će im omogućiti dalji rast i razvoj.

Potrebno je da u BiH izgradimo veći nivo svijesti o tome da je znanje ono što nam može omogućiti razvoj i dati konkurentsku prednost”, poručio je osnivač i trener Centra za ekonomiju iz Banja Luke, Miloš Todorović.

Zajedno sa trenerima iz drugih kompanija Todorović kroz obuke usmjerava konsultante i poljoprivrednike kako da predvide izazove, iskoriste prilike i optimiziraju svoje poslovanje.

Po završetku edukacije bićemo spremni da sami predstavimo određenu poslovnu ideju od samog opisnog dijela do egzaktnih brojčanih podataka, a također i pružiti savjet nekim drugim potražiocima sredstava iz različitih fondova”, kazala je jedna od učesnica Gordana Kovačević kojoj će obuka pomoći da unaprijedi proizvodnju voća i sokova u svom gazdinstvu na području Banja Luke.

Dodatna prednost je što se poslovni planovi u sklopu obuka pripremaju u skladu s procedurama i formatima koji se koriste u javnim pozivima za prijavu na fondove Evropske unije.

Gradivo se temeljito obrađuje kroz višesatne radionice. Novo i neočekivano znanje koje usvajam će mi biti od velikog značaja”, rekao je predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most Husejin Selimović.

Kompanije koje su podržane u okviru EU4AGRI projekta će u periodu od tri mjeseca provoditi obuke koje se zasnivaju na najmodernijim metodama učenja.

Na radionicama konstantno ponavljam da se današnje društvo zove ‘društvo znanja’, a uspješne organizacije ‘organizacije koje uče’. Iz tog razloga sam oduševljen našim polaznicima i time što vidim da oni obuku pohađaju zato što žele da uče i da sebe učine kompetentnijima, a ne samo zato da bi dobili certifikat”, poručio je trener Miloš Todorović.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u BiH. Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here