Na šetalištu ispred Akademije likovnih umetnosti predstavljena je izložba fotografija, nastala u sklopu projekta “Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“, koji Kanton Sarajevo sprovodi od 2020. godine uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije i Austrije.

Izložba predstavlja rezultate uspješno završene prve faze projekta tokom koje je renovirano 15 objekata javne namjene u Sarajevu, od čega su najveći broj škole i vrtići, ali i Dom zdravlja Ilidža. Radovi poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju vanjskih zidova i krovnih površina, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu energenta, ugradnju LED rasvjetnih tijela.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti prepolovljene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grijanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada, kao i značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo.

Radovi na objektima finansirani su sa 2 miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije i iz 8 miliona eura povoljnih kreditnih sredstava od EBRD. Vlada Austrije obezbijedila je finansijska sredstva za tehničku pomoć. Projekt je dio EBRD Akcionog plana „Zeleni gradovi“ za Sarajevo.

Izložba je postavljena ispred Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu gde će građani moći da je posjete od 16. do 29. maja.

Izložbu je svečano otvorio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, a prisutnima su se obratili i predstavnici Evropske unije, ambasade Austrije u BiH i EBRD.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, izjavio je: „Današnja izložba fotografija je najbolja potvrda dobro obavljenog posla u okviru projekta „Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“. Mjere preduzete u okviru ovog projekta su najbolji put ka osiguravanju adekvatnih uslova za boravak i rad u našim vrtićima i školama. Ponosni smo na saradnju ostvarenu sa EBRD, EU i Austrijom i potvrđujem opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo da nastavi sa sličnim inicijativama s ciljem osiguravanja ušteda energije, ali prije svega boljeg životnog ambijenta za naše građane“.

Manuela Naessl, direktorica EBRD, izjavila je: „Podrška državama i gradovima da postanu zeleniji i otporniji na klimatske promjene jedan je od naših ključnih prioriteta i zaista nam je drago vidjeti koliko je Sarajevo napredovalo prema ovim ciljevima posljednjih godina. 2018. godine započeli smo rad sa Kantonom Sarajevo na Akcionom planu Zeleni grad, a danas zajedno radimo na osmom projektu. Ove investicije će Sarajevo učiniti boljim i zelenijim gradom. U gradu postoje novi trolejbusi, tramvajske pruge se obnavljaju, a danas se mogu vidjeti renovirane javne zgrade u kojima će mjere energetske efikasnosti povećati udobnost korisnika i smanjiti troškove grijanja i struje.“

Johann Sattler, ambasador Evropske unije u BiH, najavio je da uskoro dolazi energetski paket pomoći vrijedan 70 miliona eura koji je EU obezbijedila za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH, iz cega je oko 15 miliona predviđeno i za energetsku efikasnost za preko 4.000 objekata širom BiH. “Zadovoljstvo mi je biti na ovom projektu zajedno sa našim partnerima. Kroz ovaj projekat do sada je obnovljeno 15, a nadam se da ćemo ubrzano završiti i preostalih 25 javnih objekata. Ovo je najbolji način da se, kroz bolju izolaciju i povećanu energetsku efikasnost, postigne ušteda i manji računi. EU je postavila ambiciozne ciljeve zelene tranzicije kako bi postala prvi kontinent koji će biti CO2 neutralan do 2050. godine. Bosna i Hercegovina je prvi susjed i ove emisije ne poznaju granice, zato treba iskoristiti prilike koje im se pružaju. Apelovao bih na novoformirane vlade da počnu sa usvajanjem dugo očekivanog paketa energetskih zakona kako bi privukle nove investicije neophodne za zelenu tranziciju”.

Autori fotografija izložbe su Jasmin Agović, Kenan Tahmiščić i Dženan Čengić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here