Počeo energetski samit u BiH 2023

Od 26. do 28. aprila Samit će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

84

 

U Neumu je počeo Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, ovogodišnji su organizatori samita.

“Sjedinjene države su organizirale prvi Energetski samit 2015, i svi mi ovdje – predstavnici vlada, energetske industrije, privatnog sektora, civilnog društva i međunarodne zajednice – zajedno smo napravili značajan napredak ka većoj energetskoj sigurnosti i tranziciji ka zelenoj ekonomiji. Imam vrlo važnu poruku za bh. donosioce odluka: vrijeme za Bosnu i Hercegovinu da krene pravim putem energetske budućnosti ističe. Taj put je jasan – energetski sektor koji je integriran i usklađen sa Evropskom Unijom, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u snabdijevanju, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima”, naglasio je Michael Murhphy, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

„Britanska ambasada je sa velikim zadovoljstvom podržala održavanje ovogodišnjeg Energetskog samita. Budući da je Bosna i Hercegovina bogata hidro, solarnim i vjetro potencijalom, energetska tranzicija joj pruža odličnu priliku da se razvije u ekonomiju zasnovanu na obnovljivim i čistim izvorima energije i tako postane konkurentnija. Usvajanje politika i zakona koji omogućavaju razvoj obnovljivih izvora energije, zajedno s masovnim investicijama u taj potencijal, najbolja su garancija dugoročne energetske sigurnosti koja podupire ekonomsku stabilnost u BiH. Proces prelaska na čistu i obnovljivu energiju treba pripadati građanima i može donijeti BiH trostruku nagradu: energetsku sigurnost, manje cijene energenata i čišći zrak. Kao šampion zelenog rasta, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne BiH da ostvari ciljeve pravedne i inkluzivne energetske tranzicije koja podupire ekonomski rast“, istakao je Julian Reilly, britanski ambasador u BiH.
„Ne postoji dobar razlog da se ne prihvati čišća budućnost. Evropska unija je spremna osigurati finansijska sredstva i ekspertizu BiH za energetsku tranziciju kroz više instrumenata, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Ekonomskog i investicionog plana i projekta EU4Energy, ali i kroz Paket energetske podrške EU, koji donosi 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH i pomoć u energetskoj tranziciji. Energetska tranzicija je ključna za unapređenje kvalitete života u BiH i evropski put, a mi ostajemo vjeran prijatelj i partner ovoj zemlji za održiviju budućnost“, naglasio je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.
„Njemačka i Bosna i Hercegovina zajedno rade na osiguravanju održive budućnosti kroz energetsku tranziciju i mjere zaštite klime. Podržavamo BiH da provede svoj Nacionalni energetski i klimatski plan kroz tehničku saradnju koju provodi GIZ i finansijsku podršku KfW-a. Regionalno klimatsko partnerstvo za Zapadni Balkan dogovoreno na prošlogodišnjem Berlinskom samitu dat će dodatni poticaj BiH u ostvarenju svojih ciljeva za smanjenje emisija. Očigledno je za naše dvije zemlje, region i svijet u cjelini: naši klimatski ciljevi mogu se postići samo zajedničkim naporima”, poručio je dr. Thomas Fitschen, ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini.
„Čista i inkluzivna energetska rješenja su ključni prioritet UNDP-a na globalnom nivou i ponosni smo što više od decenije podržavamo naše partnere u Bosni i Hercegovini u agendi klimatskih promjena. Tokom ovih godina, kroz projekte koje finansiraju naši dugogodišnji partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, agenda energetske efikasnosti u javnom sektoru je značajno uznapredovala, otvarajući put za modele ozelenjavanja u stambenom sektoru i za preduzeća. BiH je napravila određene konkretne pomake u ovoj oblasti, ali sada je vrijeme je da se ti napori povećaju i ubrzaju. Dostupna i čista energija znači čistiji zrak i okoliš, uštede u budžetu, zelena radna mjesta. Ono što je dobro za ljude i za planet dobro je i za privredu i za preduzeća”, rekla je Steliana Nedera, Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
„Prenos znanja i iskustava iz Republike Češke u Bosnu i Hercegovinu, kako iz javnog, tako i privatnog sektora je nešto na što smo izuzetno ponosni i zbog toga nam je bitno da smo dio današnjeg događaja. Češka ekspertiza u poljima energetske efikasnosti, cyber sigurnosti, ali i drugim srodnim temama je prilika za jačanje odnosa između naše dvije države kroz razvojnu i ekonomsku saradnju“, poručila je Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova.
Najveći samit ove vrste u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Panel diskusije moguće je pratiti putem live YouTube prijenosa na zvaničnom profilu USAID misije u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here