Rekordan iznos Ministarstva privrede KS u budžetu za 2023. godinu

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog budžeta za 2023. godinu, prema kojem je planirani iznos budžetskih sredstava Ministarstva privrede KS najveći do sada i iznosi 120 miliona KM.

69

Ministar privrede Adnan Delić najavio je da su planirana budžetska sredstva Ministarstva razvojnog karaktera. U njima su po prvi put prepoznata istraživanja potencijala prirodnih resursa za koje je Ministarstvo planiralo pola miliona KM, dok je za uspostavljanje Centra za razvoj poduzetništva s inkorporiranim poslovnim inkubatorom predviđeno milion KM.

Ministarstvo privrede kontinuirano ulaže u razvoj infrastrukture u poslovnim zonama na području Kantona, a novina u ovogodišnjem budžetu su i sredstva za uspostavljanje nove poslovne zone “Doglodi”.

Delić je istakao da su značajna povećanja u budžetu planirana i za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju domaće hrane, kao i za daljnji razvoj turizma i turističkih potencijala Kantona Sarajevo.

“Ove godine za poticaj poljoprivredi obezbijedili smo 10 miliona KM, što je za 2,9 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Prethodne dvije godine pokazale su da ulaganja u poljoprivredne podsticaje motiviraju poljoprivrednike da dodatno ulažu u mehanizaciju, da povećavaju svoju proizvodnju, jačaju kvalitet proizvoda i samim tim omogućavaju svima nama zdravu, kvalitetnu hranu, stoga smo odlučili da ove godine dodatno motiviramo poljoprivrednike”, istakao je Delić.

Istakao je i da je turizam kao uslužna djelatnost jedna od najvažnijih grana privrede, te da se nastavlja kontinuitet ulaganja u razvoj turističkih potencijala kroz projekte Turističke zajednice, kao i preduzeća KJP „ZOI 84“ i Centar Skenderija.

Za projekte obnove olimpijskih sadržaja planirano je skoro 50 miliona KM, od čega je 15 miliona za nastavak realizacije višegodišnjih projekata, a 35 miliona za nove projekte kojima je cilj razvijati sadržaje za rast i ljetnog i zimskog turizma.

Izdvajanja za podršku razvoja privrede i poslovnog ambijenta također su planirana kao i prethodne godine, te je za modernizaciju, digitalnu i zelenu transformaciju za male i srednje kompanije, kao i za pokretanje startup biznisa planirano devet miliona KM.

Obzirom da je prošlogodišnji program za podršku projektima koji promoviraju poduzetništvo i poslovni  ambijent u Kantonu imao snažan odjek u poslovnoj zajednici, Ministarstvo je i ove godine planiralo 350.000 KM za promociju poduzetništva kroz podršku organiziranju konferencija, sajmova, poslovnih foruma i drugih sličnih manifestacija koje predstavljaju Sarajevo kao destinaciju poželjnu za poslovanje i investiranje, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here