Koja je razlika između SIM-a i eSIM-a?

Apple je za američke modele iPhone 14 serije predstavio eSIM tehnologiju kao zamjenu za SIM, ali u ostatku svijeta taj novitet još nije prisutan – iako se o eSIM-u priča već godinama.

229

Baš bi zbog ovog poteza mogao da postane, i stoga je stiglo vrijeme detaljnije o njemu razgovarati, informisati korisnike i obaviti tranziciju.

Iako se o eSIM priča još od 2015, kad se naveliko najavljivala ta revolucionarna zamjena za SIM kartice, sve skupa još uvijek podosta stoji na mjestu.

Iz ove perspektive je zanimljivo čitati istraživanja kao ono koje su napravili ROCCO i UROS prije sedam godina i zaključili na osnovu stava čak 107 mobilnih i mrežnih operatera iz 92 zemlje da će eSIM postati standard s dolaskom 5G mreža, što bi značilo 2020. ili najkasnije 2021. godine.

Vrijeme je proletjelo, možda je sve malo usporila pandemija koronavirusa, ali tema se nanovo otvorila i zato treba podsjetiti što je eSIM, što je SIM i koje su ključne razlike ovih tehnologija

Dakle, eSIM u punom značenju je “embedded Subscriber Identity Module” ili doslovno “ugrađeni pretplatnički identitetski modul”. S obzirom na to da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane za korisnika, a pod njima se misli na broj ali i kontakte koji se na nju mogu pohraniti. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađen u uređaj i neće biti potreban poseban dodatni prostor, pouzdanija je tehnologija i aktivira se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad korisnik prvi put počne da koristiti novi broj.

To znači i da više neće biti problema kao dosad: ako ste imali uređaj sa SIM karticom određene veličine pa kupite novi s nekom drugom veličinom a zatim morate sve to prilagođavati. Sve ide automatizmom i korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uveliko pojednostavljuje.

Naravno, to je velika prednost i za proizvođače, koji dobijaju više prostora za neka druga hardverska rješenja na samim uređajima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here