Obnovljivi izvori sve više privlače investitore

Drugi dan "Balkan Solar Summita"

128

Zanimljive teme panela i predavanja, sa vrhunskim stručnjacima, privukli su učesnike da do posljednjeg mjesta popune konferencijsku salu i drugog, završnog dana „Balkan Solar Summita“.

Podsjećamo, ova poslovna konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji, održava se 9. i 10. februara u Banskom dvoru, u Banjaluci, koja je ova dva dana centar solarne industrije u regionu.

O cijenama električne energije, berzama struje, energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj situaciji, te zelenoj tranziciji razgovaralo se na prvom panelu, u petak sa temom „Cijene električne energije na regionalnom tržištu- predviđanja i izazovi“.

Panelisti su, između ostalog, diskutovali o tome kako se usmjeriti na volatilnost cijena na globalnom ekonomskom tržištu električne energije i koja su stručna predviđanja za naredni period.

„Dobrim funkcioniranjem unutrašnjeg tržišta električne energije doprinosi se ostvarivanju koristi od najboljih cijena električne energije, sigurnosti opskrbe energijom ali i postizanju zelene tranzicije“, rečeno je tokom prvog panela

Istaknuto je da su rast cijena električne energije i, uopšte, energetska situacija u svijetu, dodatno podstaknuli privatne investitore da ulažu u obnovljive izvore. Navedeno je da bi bilo dobro i da elektroprivrede u zemljama regiona uđu u još intenzivniji investicioni ciklus.

Između ostalog, rečeno je da je što je veća ponuda, manja će biti cijena energije. Istaknut je značaj potencijala obnovljivih izvora,  važnost zelene tranzicije, te potrebne za još većom saradnjom na tom putu u regionu.

I tokom prvog dana summita, u četvrtak, je istaknuto da je čitava BiH povoljno područje za izgradnju fotonaponskih elektrana, te da je razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu ogromna i treba da je iskoristimo.

Tokom drugog dana summita veliku pažnju privlače i paneli i predavanja „Balansiranje neupravljivim izvorima električne energije u elektro- energetskom sistemu“, „Banke i finansiranje solarnih elektrana“, „Kako do dodatnih zarada iz solarnih elektrana?“ i druge teme.

Veliku pažnju učesnika je privukao i izložbeni dio sa konkretnim solarnim rješenjima i uslugama.

U završnici summita se očekuju zaključci koji će biti kao putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva i novim perspektivama.

Organizator „Balkan Solar Summita“ je Agencija „Mint“, iz koje su rekli da je veliko interesovanje za ovaj summit potvrda da je tema solarne energije jedna od najaktuelnijih tema današnjice.

Svi učesnici summita su pohvalili organizaciju ove vrste događaja, kao priliku da se na jednom mjestu razmijene znanja, iskustva, dobre prakse i inovacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here