Sparkasse Banka održala promociju Zbornika odabranih radova iz ekonomije i bankarstva

Finale Nagrade „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“

193

Sparkasse Banka je u svom sarajevskom sjedištu upriličila promociju Zbornika odabranih radova nominovanih za nagradu „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva“. Promocija knjige predstavlja završetak prvog ciklusa nagrade koju je Sparkasse Banka uspostavila u 2022. godini, i to u partnerstvu sa pet vodećih ekonomskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i Sveučilišta u Mostaru.

Zvanicama iz ključnih institucija iz finansijskog sektora, partnerskih kompanija banke i medijima, zaključke svojih radova su prezentirali dobitnici nagrade „Zlatno S“ za 2022. godinu Zvonimir Miletić, mag. oec iz Mostara na temu “Potencijal razvoja mirovinskih fondova kapitalizirane štednje u Bosni i Hercegovini” i Tea Mioković-Polić, doc. dr. iz Sarajeva na temu “Unapređenje performansi primjenom integrisanog upravljanja rizicima: finansijski sektor Bosne i Hercegovine”.

Osim pobjedničkih radova, u Zborniku su objavljeni i radovi koje je stručna Komisija izdvojila po kvaliteti i relevantnosti tema: „Finansijska pismenost srednjoškolaca na području Unsko- sanskog kantona“ autorice Irnese Kujundžić, Bsc iz Bihaća; „Brza procjena bruto domaćeg proizvoda u realnom sektoru“ autora Antonia Musa, univ. spec. oec. iz Mostara i  „Makroekonomski i mikroekonomski modeli restrukturiranja neperformansnih zajmova (NPLs-a)“ autora Almira Bajrića, bacc. oec. iz Tuzle.

Evaluaciju i selekciju pristiglih radova vršila je Komisija sastavljena od renomiranih članova akademske zajednice: prof. dr.sc. Željko Šain; prof. dr.sc. Meldina Kokorović-Jukan; prof. dr.sc. Igor Živko; prof. dr.sc. Dejan Mikerević i prof. dr.sc. Dženan Kulović.

Predsjednik Uprave Sparkasse Bank dr.sc. Amir Softić je otvorio promociju knjige istakavši strateško opredjeljenje Banke da i kroz ovakve programe doprinese ambijentu u kojem će se promišljati i istraživati rješenja za ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine. Prof. dr.sc. Željko Šain, predsjednik stručne Komisije za ocjenu radova, istakao je značaj konstruktivne sinergije akademske i bankarske zajednice koje ovaj program kreira, naglasio bitnost tema koje su predstavljene u Zborniku radova te čestitao njihovim autorima.

Cilj Sparkasse Banke je da ovu nagradu pretvori u tradicionalno, godišnje mjesto susreta akademske zajednice, finanisijskog i realnog sektora, te promocije dobrih stručnih, istraživačkih i naučnih rješenja iz oblasti ekonomije i bankarstva. Objava javnog poziva za apliciranje radova za ciklus nagrade u 2023. godini se može očekivati u periodu april-maj, uz intenciju banke da nagradu obogati saradnjom sa dodatnim ekonomskim fakultetima iz BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here