Slovenija s najvećim padom maloprodaje u eurozoni i EU

Obujam maloprodaje u eurozoni u studenom je na mjesečnoj razini porastao za 0,8 posto, au EU za 0,9 posto.

20

U eurozoni je na godišnjoj razini smanjen za 2,8 posto, au EU za 2,4 posto, objavio je danas europski statistički ured Eurostat. Među članicama EU najveći pad na mjesečnoj razini bilježi Slovenija.

U eurozoni je u studenom na mjesečnoj razini obujam trgovine neprehrambenim proizvodima porastao za 1,6 posto, a motornim gorivima za 1 posto. S druge strane, obujam trgovine hranom, pićem i duhanom smanjen je za 0,9 posto. U EU je na mjesečnoj razini prodaja neprehrambenih proizvoda porasla za 1,6 posto, a motornih goriva za 0,8 posto. Prodaja hrane, pića i duhana smanjena je za 0,6 posto.

Među članicama za koje su podaci bili dostupni najveći mjesečni rast ukupnog obujma trgovine na malo zabilježile su Španjolska (+3,6 posto), Poljska (+2,6 posto) i Švedska (+2,3 posto). S druge strane, najveći pad imali su Luksemburg (-2,0 posto), Francuska i Hrvatska (obje -1,0 posto) te Slovenija (-0,5 posto).

U međugodišnjoj usporedbi obujam trgovine hranom, pićem i duhanom u eurozoni u studenom je pao za 4,6 posto, a neprehrambenih proizvoda za 2,3 posto. Trgovina motornim gorivima porasla je za 4,4 posto. U EU je prodaja hrane, pića i duhana smanjena za četiri posto, a neprehrambenih proizvoda za 2,2 posto. U međuvremenu je prodaja motornih goriva porasla za 5,2 posto.

Među zemljama za koje je Eurostat imao podatke najveći pad zabilježile su Danska (-7,4 posto), Belgija (-6,0 posto) i Njemačka (-5,7 posto). Najveći rast zabilježile su Latvija (+10,7 posto), Slovenija (+7,5 posto) i Poljska (+5,7 posto)011

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here