Elektroprivreda HZ HB počinje isporuke samo ekološki proizvedene energije

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar s prvim danom nove, 2023. godine napravit će još jedan značajan iskorak.

66
Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar s prvim danom nove, 2023. godine napravit će još jedan značajan iskorak kojim će kupcima u okviru tržišne opskrbe početi nuditi “zelene modele”, piše Večernji list BiH.

Na taj način će se uključiti u kampanju unutar Europske unije kojoj je ključni cilj napraviti prelazak s korištenja fosilnih goriva na proizvodnju električne energije od obnovljivih izvora kojima se ne onečišćuje okoliš.

Još jedan značajan korak u tome smjeru jest i inicijativa kojom će se poticati proizvodnja električne energije u kućanstvima, a s čime bi se pak trebalo početi od sljedeće godine.

Prednost poduzetnicima

Tzv. zelene modele za sada će moći ugovoriti svi kupci izuzev kupaca iz kategorije kućanstva. Kako su objasnili iz kompanije sa sjedištem u Mostaru, ako se kupac odluči ugovoriti “zeleni model”, moći će za svaki potrošeni kilovatsat dobiti jamstvo da je električna energija koja mu je isporučena u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja za proizvodnju električne energije koriste obnovljive izvore.

Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH definirano je kako je jedini način da se jamči obnovljivi karakter isporučene električne energije taj da ona bude u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla koje izdaje ovlašteno tijelo – Operator za OIEiUK.

Inače, EP Herceg Bosne jedino je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. I to uglavnom koristeći vodu u hidroelektranama, dok je u njihovu vlasništvu i jedna vjetroelektrana na području Tomislavgrada. Zbog toga u pojedinim dijelovima godine, a to se uglavnom događa u ljetnim mjesecima, a ove godine iznimno čak i u jesenskom razdoblju, električna energija za potrebe opskrbe krajnjih kupaca mora se nabavljati na tržištu te stoga prije no što je sustav jamstava podrijetla postao funkcionalan, nije postojala zakonska mogućnost kojom se kupcima jamči da je baš svaki isporučeni kilovatsat “obnovljiv”.

Iz EP HZ HB naveli su da je u posljednjih nekoliko mjeseci zaprimljen znatan broj upita kupaca u kojima se traži jamstvo ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora, odnosno potvrda o strukturi potrošnje i ugljičnom otisku, odnosno isključenju mogućnosti da je ta energija, prije svega, proizvedena u termoelektranama koje koriste ugljen. Isti izvor navodi kako su brojni razlozi koji motiviraju kupce na ovu promjenu opskrbe.

Ponajprije stoga jer će BiH uskoro morati uskladiti svoje zakonodavstvo, a električna energija proizvedena iz fosilnih goriva bit će opterećena tzv. CO2 certifikatom koji za više desetaka eura poskupljuje svaki megavatsat proizvedene električne energije. S druge pak strane, strani partneri kompanija koje djeluju u BiH inzistiraju na tome da u njihovu proizvodu ne bude ili da bude krajnje nizak ugljični otisak u svrhu društveno odgovornoga poslovanja i održivoga razvoja te ublažavanja klimatskih promjena.

Proizvodnja s krovova

Kompanije koje koriste električnu energiju s epitetom “obnovljiv” mogu plasirati svoje proizvode na tržište po znatno boljim uvjetima i time ih učiniti konkurentnim na tržištu. Elektroprivredna poduzeća iz zemalja regije već neko vrijeme nude slične proizvode svojim kupcima, pri čemu iz godine u godinu broj kupaca koji se odlučuju na ugovaranje tih modela bilježi znatan rastući trend.

S prodajom “zelene” energije, ova kompanija planira izgraditi nove vjetro i solarne elektrane, a uz to odlučila je u sve uključiti i građane. Oni će od 1. siječnja 2024. moći sami postati proizvođači električne energije, pa će količine energije koju budu proizvodili moći prodati ovoj kompaniji i na taj način smanjivati ovisnost o uvozu električne energije.

Do sada su to mogle činiti samo kompanije koje su dobivale posebne dozvole od FERK-a, ali i Operatora za obnovljive izvore energije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here