UPFBiH: Nove vlasti u BiH hitno moraju rješavati nagomilane probleme u gospodarstvu

Predstavljen dokument "Šta poslodavci očekuju od vlasti".

63

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti, nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim razinama u Bosni i Hercegovini, budu tematske sjednice posvećene položaju gospodarstva u BiH i zaustavljanju odljeva radne snage. Ova su ključna pitanja za životi i samoodrživo funkcioniranje BiH i poslodavci insistiraju na njihovom hitnom rješavanju, istaknuto je na okruglom stolu u Travniku na kojemu je Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH (UPFBiH) predstavilo dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”.

Na okruglom stolu je sudjelovao veliki broj gospodarstvenika i predstavnika političkih stranaka koje formiraju vlast na području Srednjebosanske županije, priopćeno je iz UPFBiH.

Predsjednik Upravnog odbora UPFBiH Adnan Smailbegović predstavio je ključne probleme s kojima se danas susreću gospodarska društva u poslovanju te predstavio dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”, koji predstavlja zbir aktualnih stručnih preporuka i prijedloga propisa koje je neophodno odmah donijeti, kako bi se ublažio veliki pritisak na poslovanje u FBiH, čije usvajanje će omogućiti unaprjeđenje položaja radnika i standarda svih građana.

“Uz male, ali brze intervencije vlasti, za kratko vrijeme može se popraviti ukupan poslovni ambijent u BiH. Problemi se gomilaju, a sporo rješavaju. Cijena rada raste usmjesto da se smanjuje”, naglasio je Smailbegović.

Predsjednik Grupacije poslodavaca iz SBK pri UPFBiH Kemal Čolak naglasio je da se očekuju konkretne zakonodavne i druge aktivnosti vlasti na rasterećenju cijene rada.

“Postavljam pitanje svima nama koji smo u lancu poslovanja ‘Gdje su zarađeni novci? Ako nisu kod radnika, a nisu, nisu kod poslodavaca, jer znamo da se posluje pod izuzetno složenim uslovima, gdje su onda?’ Odgovor se sam nameće! Stoga je potrebno aktivirati sve stručne resurse, usporediti podatke iz svih izvora, napraviti brze i sveobuhvatne analize i hitno donijeti propise s ciljem rasterećenja poslovanja i poboljšanja ambijenta u kojem se danas radi i funkcionira”, naglasio je Čolak.

Poslodavci su istaknuli problem nedostatka radne snage koji poprima zabrinjavajuće razmjere i naglasili kako je to  potrebno hitno zaustaviti.

Konkretne mjere koje bi mogle pomoći rješavanju ovog problema su reforma obrazovanja i njegovo prilagođavanje tržištu rada, prioritetno uvođenje dualnog obrazovanja, podrška projektima prekvalifikacije i dokvalifikacije, liberalizacija uvoza radne snage i kao ključno smanjenje opterećenja cijene rada, navode u UPFBiH.

Također je istaknuta potreba smanjenja obveza gospodarstvenih društava po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, odvajanja ovih fondova od evidencija nezaposlenih osoba i aktivnih tražitelja posla.

Još jednom je istaknuta potreba hitnog smanjenja doprinosa, poreza, parafiskalnih nameta i drugih obveza na teret poslovanja gospodarskih društava, što predstavlja značajan prostor za podizanje plaća i drugih primanja radnika.

Naglašena je potreba jačanja socijalnog dijaloga, a kod vlasti na svim razinama se insistira da ne mogu donijeti niti jednu odluku koja se direktno ili indirektno tiče gospodarstva, bez prethodnih konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatom i poslodavcima.

Iz UPFBiH navode kako nastavljaju s realizacijom najavljenih aktivnosti konsultacija s političkim strankama i međunarodnim organizacijama u BiH s ciljem hitnog usvajanja zakonskih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju cijene rada.

Jedan od ciljeva okruglog stola je iznalaženje rješenja za smanjenje opterećenja gospodarstva.

Inače, okrugli stol je organiziran u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a kojeg financira Europska unija, navodi se u priopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here