Veliki interes Mostaraca za subvencioniranje nabavke i ugradnje solarnih sistema

S obzirom na veliki interes stanovnika Mostara za subvencioniranje nabavke i ugradnje solarnih sistema, nova online info radionica o projektu SolarCET održat će se 24. 11. 2022. godine s početkom u 11 sati.

53

Subvencioniranje ugradnje solarnih sistema provodit će se u okviru projekta Razvojnog program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini” (SolarCET), koji podržava Vlada Republike Slovačke.

Projekt SolarCET ima za cilj potaknuti građane, vlasnike privatnih i javnih objekata da koriste solarne panele i kolektore, kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađenja zraka i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih plinova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencioniranje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50 posto vrijednosti nabavke i ugradnje opreme. Pored subvencije, za kvalificirane podnositelje prijava, osigurano je financiranje od Grada Mostara i UNDP-a u cjelokupnom iznosu za:

– izradu tehničke dokumentacije (projekt s predmjerom i predračunom radova) za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i financijske podrške;

– kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije;

– stručni nadzor tijekom izvođenja radova.

Na javni poziv mogu se prijaviti sve zainteresirane osobe koje su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata individualnog stanovanja, u kojima borave, na području Grada Mostara. Podnositelji prijava mogu konkurirati za podršku – subvencioniranje ugradnje solarnog sistema za vlastite potrebe, u skladu sa uvjetima definiranim javnim pozivom.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 12. 12. 2022. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here