Rishi Sunak novi je premijer Velike Britanije

Bivši britanski ministar finansija Rishi Sunak novi je lider Konzervativne stranke koji će nakon što je Penny Mordaunt povukla kandidaturu za čelnicu vladajuće stranke postati novi premijer Velike Britanije.

42

On će postati prvi britansko-azijski premijer Velike Britanije, a dužnost će preuzeti dok se Britanija suočava s velikim ekonomskim izazovima.

Sunak, unuk imigranata indijskog porijekla, koji je prošao kroz klasično obrazovanje britanske elite, bogati bivši bankar, postaje prvi šef britanske vlade koji nije bijelac.

Tokom vikenda intenzivnog pregovaranja Sunak je jučer objavio zvanično da se kandiduje. “Hoću da oporavim našu privredu, ujedinim našu partiju i djelujem za našu zemlju”, napisao je on na Twitteru obećavajući “integritet, profesionalizam i odgovornost”.

Kao lider vladajuće stranke, on će preuzeti funkciju premijera od Liz Truss, koja je dala ostavku prošle sedmice nakon 45 dana na funkciji. Bivši šef britanskog trezora Sunak bio je veliki favorit jer je vladajuća Konzervativna partija traži stabilnost u vrijeme ogromnih ekonomskih izazova.

Sunak je bio drugoplasirani u nadmetanju za funkciju premijera sa Liz Truss nakon smjene Borisa Johnsona koji se povukao zbog skandala sa mjesta predsjednika Vlade i lidera Konzervativne stranke.

Pobjeda u konkurenciji konzervativaca za liderstvo je opravdanje za Sunaka, koji je u prošloj kampanji upozorio da su ekonomski planovi Truss za smanjenje poreza nepromišljeni i da će izazvati haos, što se i desilo. Truss je dala ostavku prošle sedmice nakon što je njen paket smanjenja poreza “uplašio finansijska tržišta” i srušio vrijednost i autoritet funte.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here