Sa okom na rastu svjetske ljudske populacije, eksperti PwC pozivaju na hitnu promjenu načina proizvodnje namirnica, upozoravajući da sadašnji ne može dugoročno da podmiri potrebe stanovništva.
Rat u Ukrajini je već eksponirao sistemsku neravnotežu koja je izazvala dramatično poskupljenje hrane na svjetskom tržištu.
Ključni problem je, međutim, nagli, višedecenijski globalni rast potrošnje mesa, navodi PwC.
U ovom trenutku, naime, ljudi četiri petine svjetske poljoprivredne površine direktno ili indirektno koriste za proizvodnju mesa, dok meso pokriva samo 11 posto globalnog unosa mjerenog kalorijama.
Promjena navika u ishrani je stoga imperativ za efikasnije snabdijevanje svjetskog stanovništva hranom.
Čak i zamjena govedine piletinom može da prepolovi emisiju CO2 pri proizvodnji mesa, uz smanjenje potrošnje vode za oko 30 posto. Efekat bi bio još izraženiji masovnim prelaskom ljudi na vegetarijansku ili vegansku ishranu.
Istovremeno, lanci snabdijevanja moraju biti efikasniji, odnosno manje hrane mora da propadne prije nego što stigne do potrošača – trenutno, oko trećina sve proizvedene hrane se na koncu baca zbog kašnjenja na putu od uzimanja prinosa, do maloprodaje.
PwC za poboljšanje lanca isporuke predlaže široku digitalizaciju, na primjer za optimizovano navodnjavanja i đubrenja, kao i precizno praćenje hrane do prerade i isporuke.
To sve je dio promjena neophodnih da rastuća tražnja za namirnicama održivo i bez dramatičnog poskupljenja ostane zadovoljena, navodi PwC.