Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta oslabio je prošle sedmice 0,7 posto, na 112,17 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 1,15 posto, pa je cijena eura dosegnula 0,9802 dolara, prenosi Hina.

No, kurs dolara ojačao je prema japanskoj valuti za 1,0 posto, na 144,75 jena.

Nakon dvije sedmice snažnog rasta, vrijednost dolara prema košarici valuta prošle je sedmice pala.

Britanska funta pod pritiskom

No, na početku sedmice nije izgledalo da će se situacija razvijati u tom smjeru.

Indeks dolara probio se, prvi put nakon 20 godina, iznad nivoa od 114 bodova, što je uglavnom bila posljedica slabosti britanske valute.

U ponedjeljak je kurs funte potonuo na rekordno niskih 1,0327 dolara, jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao strah od prenapregnutosti britanskih javnih finansija.

Nova vlada najavila je smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala ekonomiju, što bi finansirala najvećim zaduženjem od 1972. godine.

No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Sedam dana prije britanska Centralna banka povećala je kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je ekonomija vjerovatno već u recesiji.

Ipak, u drugoj polovini sedmice funta se oporavila, zahvaljujući intervencijama Centralne banke na tržištu obveznica, kako bi stabilizirala prinose i porukama da će učiniti što treba kako bi stabilizirala kurs.

Euro ojačao, inflacija u eurozoni rekordna

Zahvaljujući tome, kurs funte vratio se do kraja sedmice iznad nivoa od 1,11 dolara.

Slično se razvijala i situacija s eurom.

Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena eura potonula je početkom sedmice na samo 0,9528 dolara, novi najniži nivo u 20 godina.

No, kasnije je euro nadoknadio sve gubitke i na sedmičnom nivou ojačao prema američkoj valuti.

Uspon eura zahvaljuje se očekivanjima da će ECB na sjednici u oktobru ponovo povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, jer inflacija u eurozoni ne popušta.

Prvo je na to ukazao podatak da je u Njemačkoj u septembru inflacija skočila na 10,9 posto, najviši nivo od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo.

Potom je u petak objavljeno da je inflacija u eurozoni u septembru dosegnula 10 posto, novi rekordni nivo od kada taj blok postoji.

Dolar u ovoj godini ojačao 17 posto

No, osim ECB-a, i Američke savezne rezerve (Fed) će vjerovatno nastaviti agresivno povećanje kamatnih stopa, pa je neizvjesno kako će se situacija razvijati idućih sedmica.

U trećem tromjesečju euro je prema dolaru oslabio 6,5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine.

U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6,7 posto, a prema britanskoj funti 8,3 posto.

Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970-ih godina.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here