Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nedavno je u Sanskom Mostu posjetio firmu Promondis Energy kojoj su zvanično uručena rješenja kojima se ovom investitoru daje urbanistička saglasnost za izgradnju solarnog parka Bjelajski Vaganac, na području općine Bosanski Petrovac. Radi se o tri solarne elektrane, pojedinačne snage 29,5 MW.

Premijer Ružnić čestitao je menadžmentu firme na finalizaciji ove faze projekta koji će, procjena je, ukupno biti vrijedan oko 120 miliona maraka. Razgovori  Vlade USK sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK, započeli su prije dvije godine, s projekcijom završetka projekta tokom 2024. godine.

“Vlada USK, u ovom mandatu, bila je opredijeljena da potakne projekte  proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. Kada sam, prije četiri godine poručio da će Unsko-sanski kanton, kad je u pitanju privredni razvoj, krenuti uzlazno da bude Kanton broj jedan u Federaciji BiH, bili smo svjesni koliko će rada trebati a da je prioritet da se Vlada Kantona partnerski stavi na raspolaganje investitorima“, kazao je premijer Ružnić.

Prva velika investicija na području USK za iskorištavanje energije vjetra bit će vjetropark na području grada Bihaća, s ulaganjem procijenjenim na 120 miliona KM. Početak rada na ovom projektu ozvaničen je prije četiri godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i “Ivicom Consulting” d.o.o. Zagreb za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5MW na području grada Bihaća. Nakon provedenih istraživanja na prostoru izabrane lokacije o ekonomskoj opravdanosti za gradnju vjetroelektrana, investitor je trenutno u fazi pripreme dokumenata za ishođenje urbanističke saglasnosti.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK započelo je i rad po zahtjevu za  izdavanje građevinske dozvole za ASA grupaciju, koja kroz firmu ASA energija, kao nosioca poslova, također ulaže u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području ovog Kantona. ASA grupacija predala je zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2,  obje instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW,  na području općine Bosanski Petrovac.

“Bosanski Petrovac je područje s najvećim brojem sunčanih dana i oko 1800 sunčanih sati godišnje. Taj potencijal će ovaj mali bosanskohercegovački grad izgraditi u giganta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kaže premijer USK.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoIine u Vladi USK dodaje da i firma “S Elektro” iz Bosanskog Petrovca, koja je već stavila u pogon prvu fotonaponsku elektranu za godišnju proizvodnju 219 megavatsati struje, planira izgradnju nove elektrane.

“Fotonaponsku elektranu, snage 4 MW, planiraju graditi na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu, a Ministarstvo već radi  po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole i ovom investitoru”, kaže ministar Alagić.

Premijer i ministar Alagić ukazuju da je cijeli proces koji vodi konačnom stavljanju resursa obnovljive energije u svrhu razvoja, bio dugotrajan i zahtijevao predanost, odgovornost i timski rad. Kvalitetna koordinacija i saradnja ministara Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bila  je ključna kako bi se projekti razvijali.

“Znali smo potencijale energije vjetra i sunca ali trebalo je upornosti i vremena da ih dovedemo do ove faze. Ako globalno gledamo, trenutna energetska kriza je dodatno ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije. To je ujedno ulaganje  u energetsku sigurnost države i ulaganje u zaštitu okoliša a uz to i dodatno poboljšanje privrednog ambijenta. USK smo doveli na korak do zavidne energetske stabilnosti kroz proizvodnju čiste energije”, ističe premijer Ružnić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here