Dolar najjači u posljednjih 20 godina

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon rasta tri sedmice zaredom, pa je dostigla novi najviši nivo u 20 godina.

18

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao je jutros 110.08 bodova, dok je u petak naveče iznosio 109.50 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 140.12 na 140.20 jena, novi najviši nivo u 24 godine. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 0.9903 dolara, blizu najnižeg nivoa u 20 godina.

Euro je pod pritiskom jer je ruski energetski div Gazprom u petak objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog gasa Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja. A to bi moglo produbiti energetsku krizu u eurozoni i gurnuti privredu u recesiju. S druge strane, rekordno visoka inflacija u tom bloku pritišće Evropsku centralnu banku na agresivno zaoštravanje monetarne politike.

“Sve ukazuje na slabljenje eura. Puno je negativnih vijesti iz evropskih privreda, pa mislim da bi se ove sedmice moglo nastaviti klizanje eura”, kaže Karol Kong, strateg za “Commonwealth Bank of Australia”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here