Republika Srpska planira instalirati 50.000 malih solarnih elektrana

Vlada Republike Srpske usvojila je program kojim je predviđeno postavljanje 50.000 malih solarnih elektrana na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW.

53

Program je predložilo Ministarstvo energetike i rudarstva, a provodit će ga državna elektroprivreda Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koja će osigurati i potrebna inicijalna sredstva za postavljanje malih solarnih elektrana, navodi se u priopćenju iz ministarstva.

Program će se realizirati putem javnih poziva koji će biti otvoreni za sva domaćinstva i poslovne subjekte u Republici Srpskoj, kazali su iz Ministarstva i dodali da će sve potrebne informacije biti dostupne u narednom periodu.

Ovim programom Ministarstvo energetike i rudarstva, koje je zaduženo za provođenje energetske strategije Republike Srpske, nastavlja podsticanje i razvoj projekata zelene energije, navodi se u priopćenju.

Elektroprivreda Republike Srpske je u maju ove godine u sklopu pilot-projekta potpisala ugovore sa 10 prozjumera (kupaca – proizvođača) u Trebinju. Odabrano je da se solarne elektrane izgrade na krovovima objekata na lokaciji naselja Vinogradi, zbog povoljnog položaja i velike osunčanosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here