Uložena tužba protiv treće ekološke dozvole za Ugljevik 3

Centar za životnu sredinu podnio je tužbu protiv Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u Vladi Republike Srpske povodom izdavanja ekološke dozvole zа projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3, postrojenja snage 2 x 350 MW

26
Za taj projekat produžena je koncesija na 44 godine, uprkos nepoštivanju koncesionog ugovora, navode iz Centra za životnu sredinu.

Podsjećaju da je u toku 2018. godine, povodom podnošenja žalbe Centra, došlo do zaključenja Sporazuma o poravnanju između Sekretarijata Energetske zajednice i tog ministarstva u Beču, međutim Ministarstvo je prekršilo Sporazum i pokrenulo i okončalo proceduru nove procjene uticaja bez konsultacija sa Sekretarijatom.

Pored toga, Ministarstvo je investitoru izdalo ekološku dozvolu, iako je upravni spor protiv Studije uticaja na životnu sredinu za isti projekat još uvijek u toku.

“Ovo je treća ekološka dozvola koju Ministarstvo izdaje za isti projekat. Prva je poništena od strane suda 2013. godine, dok je druga, nakon poravnanja sa Energetskom zajednicom, ukinuta po službenoj dužnosti 2019. Međutim, uprkos svim naporima, kod donošenja treće ekološke dozvole, Ministarstvo je ipak zanemarilo preuzete međunarodne obaveze – Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice, Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Sporazum o poravnanju sa Sekretarijatom Energetske zajednice, te Espoo konvenciju o konsultacijama glede prekograničnog uticaja na životnu sredinu”, navode iz Centra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here