Građanima poručeno: Ne kupujte zlato nego solarne panele, neka smetaju dok se zakoni ne usvoje

Okrugli stol "Građanska energija i integracija DG i DER", na kojemu se, među ostalim, razgovaralo o električnoj energiji, kao i o novim konceptima bavljenja energijom, održan je u četvrtak u Mostaru.

105

Predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju “ReSET” Mirza Kušljugić kazao je kako Centar promatra i promovira koncept energetske tranzicije koji nije baziran samo na dekarbonizaciji, nego i na digitalizaciji, decentralizaciji i demokratizaciji.

“Građani lokalne zajednice, mala i srednja poduzeća moraju postati akteri, ne samo potrošači, nego i proizvođači. Građanska energija je osnova nove direktive Europske unije (EU)“, kazao je Kušljugić.

Da bi građani mogli biti proizvođači električne energije prvo se mora usvojiti zakon koji će to omogućiti.

“Osim usvajanja zakona, također moramo dobiti i poticaje jer trenutna cijena električne energije je takva da to nije stimulativno. Sve ovo bi omogućilo da, na primjer, na svoje krovove postavite solarne panele, da proizvodite energiju, višak razmjenjujete po zakonskim regulativama i da vam se to nakon određenog roka isplati. Industrija to već radi”, kazao je Kušljugić.

Dodao je kako BiH nema nikakav plan kako se nositi s energetskom krizom izazvanom, uz ostalo, i ratom u Ukrajini, i zbog svega toga postoji veliki rizik da upadnemo u probleme.

“Protekle godine kada je cijena električne energije bila tri do pet puta veća od uobičajene, izvozili smo bez plaćanja takse CO2 i imali smo 830 milijuna maraka izvoza. Netko je pomislio da je to sektor koji je zdrav, a rizici unutar sektora su takvi da čak i srednjoročno možemo ući u probleme. Tranzicija podrazumijeva dramatičnu promjenu psihološkog pristupa energetici, nema više jeftine energije iz fosilnih goriva, to je osnovna poruka današnjeg skupa”, istaknuo je Kušljugić.

Jedan od tri istraživača koji su pripremali i obrađivali podatke za radove koji su predstavljeni na događaju Armin Đuliman kazao je kriza u Ukrajini nije osnovni uzrok, nego samo katalizator koji je događanja u energetskom sektoru ubrzao.

“Naš rad na najbolji način veoma slikovito govori o tome da neće biti prostora za indolenciju, nerad i lijenost ljudi koji su odgovorni za uspješan rad energetskog sektora, jer će nažalost to platiti veoma skupo i bit će izopćeni iz tog sektora u veoma kratkom roku. Naš rad potpuno je upućen u odnosu na globalne prilike, ali BiH zaostaje u svemu. Upravo u tome da smo u svemu ovome zadnji našli smo našu priliku jer smo vidjeli gdje su griješili drugi. Zbog toga je naš rad sveobuhvatan, upućuje na ono što se mora dogoditi i načine na koje se mora dogoditi”, kazao je Đuliman.

Građanima poručuje da ne kupuju zlato, nego solarne panele.

“Kupujte invertore, stavite ih u hodnik i neka vam smetaju dok prolazite jer ćete ih u narednih godinu dana sigurno staviti, samo sačekajte da se zakoni o kojima danas pričamo počnu primjenjivat u potpunosti. Tada će građani imati mogućnost na jedan od tri načina, bez da osnivaju obrt, spasiti svoje kućne proračune proizvodnjom osobne električne energije. Također, moći će se pojaviti i kao investitori i na taj način svojoj općini, domu zdravlja i slično, prodavati električnu energiju duplo jeftinije nego što je oni mogu naći na tržištu, a to je situacija u kojoj svi dobivaju“, istaknuo je Đuliman.

Kazao je kako se radi o tri reformska zakona.

“Zagovornik sam brzog prolaska ovih zakona u Parlamentu FBiH. Dva od njih su već upućena od Vlade FBiH, a to su potpuno novi Zakon o električnoj energiji i Zakon o energiji i reguliranju energetskih djelatnosti. Treći zakon, koji se još uvijek nije našao u Parlamentu, je Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije. To je krucijalni zakon koji omogućuje sve ovo o čemu pričamo. Apeliram na Parlament FBiH da ne čekaju ni trenutka nego ove zakone stave što prije na dnevni red i usvoje do izbora, to nam je iznimno važno”, kazao je Đuliman.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here