Porodična kuća iz Banja Luke na CEMEX 2022

272

Kuća PennHill predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konkursu za dodjelu 31. Međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku.

 

Nezavisni stručni Odbor nagrade koji čine doc. dr. Gordana Broćeta, prodekanica za naučno istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Mladen Glibić, profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je građevinu PennHill iz Banja Luke, autora Saše i Maline Čvoro za predstavnika Bosne i Hercegovine na međunarodnom izdanju nagrade. Odabrani projekt konkuriše u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

 

„Najvažniji cilj ove nagrade je prepoznati izvrsnost u arhitektonskoj i graditeljskoj praksi u svijetu, nove ideje i njihovu realizaciju korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona. Granica izvedbama s takvim materijalima praktički i nema, tako da je sjajno vidjeti nova rješenja i utjelovljene ideje. Čestitam finalistima na plasmanu i nadam se da će uspjeh ponoviti i u Meksiku“, rekao je predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder prilikom proglašenja nacionalnih pobjednika za BiH.

 

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, dok je od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen na globalni nivo. Nagrada se dodjeljuje najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine. Posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

 

Već nekoliko godina Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život”, čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realiziranih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti. Svi nacionalni pobjednici će biti predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

 

Arhitektonski par Čvoro već je osvajao međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX. Još 2010. godine njihov je projekt rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, kao i treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata, dok je 2019. godine njihova ”Kuća 4” iz Banja Luke osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here