Naslovnica Vijesti EU Berlin priprema paket pomoći za firmu Gasprom Germanija

Berlin priprema paket pomoći za firmu Gasprom Germanija

Njemačka priprema paket pomoći vrijedan između pet i 10 milijardi eura za Gasprom Germaniju, energetsku kompaniju koju je napustio ruski Gasprom.

72

Portparoli njemačke vlade i KfW banke su odbili da komentarišu medijski izveštaj.

Jedan izvor iz njemačke vlade rekao je istovremeno Reutersu da će krediti KfW-a biti „očigledno alat“ za pružanje pomoći Gaspromu Germaniji, s obzirom na značaj te kompanije i trenutne poteškoće u kojima se nalazi, ali njihov obim za sada ne može da se saopšti.

On je takođe naveo da su njemačka ministarstva finansija i ekonomije u martu i aprilu sačinila tzv. „šeme zaštitnog kišobrana“ za podršku kompanijama pogođenim posljedicama sukoba u Ukrajini, koje bi mogle da se primeni i u slučaju Gasprom Germanije.

Ovoj kompaniji, koja posluje u brojnim zemljama, ali svoje aktivnosti trgovanja, skladištenja i prenosa gasa fokusira na Njemačku, potreban je finansijski podsticaj kako bi mogla da sačuva ključnu ulogu na tržištu gasa u regionu.

Najveći problem kompanije je, pored poteškoća da zadrži kupce, poslovne partnere i nesmetano poslovanje – visoka cijena gasa. Gasprom Germanija mora da kupuje gas na spot tržištima da bi izvršila neke od svojih ugovornih obaveza nakon što je ruski Gasprom napustio poslovanje u Njemačkoj, izuzev onog dijela koji se odnosi na izvozne aktivnosti.

Cijene gasa na spot tržištu u Njemačkoj su danas tri puta više nego prije godinu dana, usljed udruženog djelovanja naglog oporavka globalne potražnje i smanjenih isporuka iz Rusije još od prošle jeseni, što su dva faktora koja su prethodila poremećajima izazvanim ratom u Ukrajini.

IZVORBloomberg News
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here