Naslovnica Vijesti BiH Novalić: BDP smo povećali za 7 milijardi KM, broj zaposlenih za 57...

Novalić: BDP smo povećali za 7 milijardi KM, broj zaposlenih za 57 hiljada KM

Premijer Novalić o poslovanju Vlade FBiH, planovima, reformama, platama, cijenama i drugim pitanjima

100

Govorio je šta je sve postignuto za proteklih sedam godina i koliko su uspješniji rezutati ove u odnosu na rezultate prethodne Vlade.

“Danas smo bogatiji za više od 7 milijardi KM, jer smo zatekli BDP od 17,83 milijarde, a sada je on veći od 25 milijardi maraka. Broj zaposlenih u poređenju na mandat prethodne Vlade povećali smo za 57 hiljada”, izjavio je premijer Novalić u emisiji, iznoseći i činjenice o tome koliko su danas veće plate i penzije, te da je vrijednost izvoza, uprkos proteklim pandemijskim godinama, danas gotovo 10 milijardi KM, a 2015. godine je bila 5,5 milijardi.

Na pitanje na šta je posebno ponosan rekao je da je to domaćinsko vođenje javnih finansija i dosadašnja četiri polja reforme: radno, boračko, penziono i socijalno.

Također je govorio o svim provedenim mjerama, reformi socioekonomske politike, kao i o tome kako Vlada na čijem je čelu djeluje u kriznim situacijama, o standardu, cijenama, potrošačkoj korpi, o tome ima li razloga za strah građana od nestašica hrane, provedenim mjerama na suzbijanu poskupljenja izazvanih inflacijom usljed globalne krize.

Otkrio je i planove Vlade na nastavku ispunjavanja svih obaveza prema građanima, smanjenju energetske i nezavisnosti od uvoza, izgradnji cesta i autocesta, završetku izgradnje tunela Hranjen.

Najavio je i nove mjere na zaštiti ugroženih kategorija stanovništva, nove intervencije u robnim rezervama čiji silosi su puni, dodatne subvencije za proizvodnju ulja i pšenice, osiguranje skladištenja nafte, program restrukturiranja namjenske industrije kao jedne od najperspektivnijih grana privrede naše zemlje.

O energerskoj tranziciji i rudnicima poručio je da se kao industrijalac koji je u poslovnom svijetu više od 30 godina, uvijek najradije opredjeljuje za otvorene razgovore s rudarima te vjeruje kako time doprinosi da u što skorije vrijeme dođe i do najboljeg mogućeg ishoda pregovora o kolektivnom ugovoru između sindikalnih rudarskih predstavnika i “Elektroprivrede BiH”.

IZVOROBN
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here