Podrška Vlade TK razvoju i poslovanju Međunarodnog aerodroma Tuzla

Vlada je rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava za Međunarodni aerodrom Tuzla.

61
Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić izjavio je da će Vlada TK podržati poslovanje i razvojne planove Međunarodnog aerodroma Tuzla imajući u vidu strateški značaj  tog javnog preduzeća.

„Ipak moramo istaknuti i da smo Aerodrom zatekli u stanju koje ilustruje nedomaćinski dosadašnji odnos prema ovom projektu, krucijalnom za razvoj Tuzlanskog kantona“, kazao je Halilagić tokom današnje posjete Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Kako je rečeno na sastanku, s obzirom na uslove pandemije dijelom se i zbog toga mogao očekivati pad u poslovanju, ali to ne može biti opravdanje za inertnost prethodnih uprava. Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost da Vlada TK intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja Aerodroma. S tim u vezi izmjenama i dopunama kantonalnog budžeta za 2022. godinu planirano je povećanje sredstava planiranih za podršku rada Međunarodnom aerodromu Tuzla.

„Vlada je rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava za Međunarodni aerodrom Tuzla. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje Uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje“, zaključio je Halilagić.

Osim izazova s kojim se Aerodrom susreće u radu, razgovarano je i o razvojnim projektima. Resorni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić je rekao da su već u prvih mjesec dana analizirali stanje u Aerodromu. Pored dodatnih sredstva, kako je dodao, neophodan je razvoj, odnosno izgradnje trećeg gatea, kvalitetnijeg uređenja parkinga, završetak izgradnje atrija.

„U saradnji s Vladom Federacije BiH smo dogovorili i na pragu smo da riješimo i te probleme“, kazao je Šakić dodajući da postoji i problem sa šumom koja zaklanja prilazna svjetla pisti Aerodroma.

Taj problem se rješeva u čemu, kako je dodao, učestvuje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Tuzlanska zračna luka već bilježi određene pozitivne pomake i rast broja putnika u odnosu na period pandemije. Uz Wizzair i proširenje postojeće saradnje i drugi avioprijevoznici izrazili su želju za uspostavu saradnje i otvaranje novih zračnih linija koje će bolje povezati Tuzlanski kanton.

Vršilac dužnosti direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla Dževad Halilčević izrazio je zahvalnost Halilagiću i Šakiću za posjetu Aerodromu, te pažnju koju su mu posvetili u proteklom periodu stvarajući pretpostavke za dalji razvoj.

„To je prva posjeta kantonalnog premijera u protekle tri godine ovom javnom preduzeću i to je već značajan pokazatelj. To nam mnogo znači jer prognoze govore da predstojeće ljeto treba da donese povećanje broja putnika i letova, a time i povoljnije utječe na rad i poslovanje Aerodroma. U tom smislu, zahvalni smo Vladi na iskazanoj podršci, kako u pogledu sanacije poslovanja, tako i realizacije razvojnih projekata, koji bi ovu zračnu luku mogli podići i na jedan znatno viši nivo“, kazao je Halilčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here