Šta Elon Musk želi od Twittera

Musk: "otključavanje iznimnog potencijala Twittera"

57
Milijarderi obično kupuju novine, časopise i sportske timove. Elon Musk, vlasnik kompanije Tesla pokušava kupiti društvenu mrežu.
„Svi će me i dalje kriviti zasve. Ako kupim Twitter i nešto pođe po zlu, to će biti moja krivica. Mislim da će biti poprilično mnogo pogrešaka”, rekao je Musk tokom intervjua na konferenciji TED-a u četvrtak.
Postavlja se pitanje, zašto najbogatiji čovjek na svijetu, koji već vodi više uspješnih komapnija, s ambicioznim ciljevima kao što je slijetanje na Mars, želi kupiti Twitter (TWTR), platformu društvenih medija koja se suočava s kontrolom u pogledu pitanja sadržaja kao što su govor mržnje i pogrešne informacije?
Prema brojnim izvješćima i višegodišnjem nastojanju kompanije da kako-tako kontrolira širenje dezinformacija i poticanje nasilja, istina na Twitteru, bar prema Musku, znači apsolutnu slobodu izražavanja. Kao skeptici mogli bismo reći da se iza toga krije plan za zaradu novca, potencijalna platforma za manipulaciju tržištem dionica i kriptovaluta, nešto za što je sam Musk bio optuživan i čak kažnjavan.
Musk je posljednjih dana više puta isticao kako je njegov cilj jačanje slobode govora na platformi i rad na otključavanju iznimnog potencijala Twittera. Drugi su ukazali kako bi on mogao biti više zainteresovan za promoviranje sopstvene ličnosti. Čelništvo Twittera, dioničari i zaposlenici sada razmatraju ovo pitanje zapanjujuće ponude Muska. On je predložio da kupi sve dionice Twittera.
Ponuda je ograničila razdoblje od 10 dana, a u ovom periodu Musk je otkrio kako je postao najveći dioničar kompanije.
“Unutar Twittera, dugogodišnji zaposlenici navikli su nositi se s velikim promjenama”, kazala je Jenna Golden, koja je vodila tim za političku prodaju kompanije u Washingtonu od 2012. do 2017. godine. Kaže kako mnogi trenutno stoje pognute glave, te imaju potpuno povjerenje u svoje čelnike. Međutim, pritisci Muska vjerovatno otežavaju fokus kompanije da donese ispravnu odluku.
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here