Sjevernokorejski hakeri ukrali 615 miliona dolara vrijedne kriptovalute

Hakerska grupa Lazarus, koju podupire Sjeverna Koreja, povezana je s obimnim hakiranjem kriptovaluta koje je dovelo do krađe 615 miliona dolara vrijedne digitalne imovine

56

Hakerska grupa Lazarus, koju podupire Sjeverna Koreja, povezana je s obimnim hakiranjem kriptovaluta koje je dovelo do krađe 615 miliona dolara vrijedne digitalne imovine, tvrde iz američkog Ureda za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija, koji je u četvrtak objavio nove sankcije protiv ethereum novčanika koji pripada Lazarusu.

Prema kripto istraživačima, identificirani novčanik sadrži sredstva povezana s napadom na Ronin Network, koja podržava popularnu blockchain igru Axie Infinity. U napadu je ukradeno više od 600 miliona dolara ethera i USDC tokena.

Kako prenosi Seebiz, hakeri iskorištavaju ono što je poznato kao blockchain most, koji korisnicima omogućava prijenos digitalne imovine s jedne kripto mreže na drugu. Mostovi su sve popularniji alat u brzorastućem svijetu “decentraliziranih finansija” ili DeFi.

Novonajavljene sankcije zabranjuju američkim pojedincima i pravnim osobama da obavljaju transakcije s identificiranim ethereum računom kako bi bili sigurni da hakeri ne mogu isplatiti bilo koja sredstva koja posjeduju na američkim kripto berzama, objavila je kompanija za analizu blockchaina Elliptic.

Chainalysis, još jedna kripto istraživačka grupa, saopćila je da pripisivanje Lazarusu naglašava važnost “kako akteri prijetnji povezani s DNRK-om iskorištavaju kriptovalute i bolju sigurnost za DeFi protokole.”

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here