Hrana za 33,6 posto skuplja nego lani

Martovski FAO indeks cijena hrane iznosio je u prosjeku 159,3 poena, za 12,6 posto više u odnosu na februar, kada je već dostizao rekordan nivo od uspostavljanja 1990. godine

60

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda u martu su dostigle najviši nivo u historiji, pri čemu su najviše poskupjele žitarice i biljna ulja, navodi se u najnovijem izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Martovski FAO indeks cijena hrane iznosio je u prosjeku 159,3 poena, za 12,6 posto više u odnosu na februar, kada je već dostizao rekordan nivo od uspostavljanja 1990. godine. U odnosu na mart 2021. godine, cijene hrane povećane su za čak 33,6 procenata.

Cijene žitarica u martu su na mjesečnom nivou porasle za 17,1 posto, podstaknute poskupljenjem pšenice i svih krupnih žitarica zbog rata u Ukrajini. Naime, Rusija i Ukrajina, zajedno učestvuju sa oko 30 i 20 posto u svjetskom izvozu pšenice i kukuruza u posljednje tri godine. Pšenica je prošlog mjeseca bila za 19,7 procenata skuplja nego u februaru, dok su cijene kukuruza porasle za 19,1 posto na mjesečnom nivou. Nasuprot tome, cijene riže su malo varirale u odnosu na februar, dok su se na godišnjem nivou zadržale u padu od 10 procenata.

Cijene biljnih ulja su porasle za 23,2 posto, podstaknute poskupljenjem suncokretovog ulja čiji je najveći svjetski izvoznik Ukrajina. Znatno su povećane i cijene palminog, sojinog i ulja repice, uslijed poskupljenja suncokretovog ulja i sirove nafte, pri čemu su cijene sojinog ulja dodatno pogurane naviše zbog zabrinutosti vezanih za manji izvoz iz Južne Amerike.

Cijene šećera na globalnom tržištu su porasle za 6,7 posto u odnosu na februar, preokrenuvši nedavni trend pada, a u poređenju sa martom 2021. više su za 20 procenata. Tome su doprinijele više cijene sirove nafte, zajedno sa aprecijacijom brazilskog reala, dok su povoljni izgledi proizvodnje u Indiji ograničili rast cijena na mjesečnom nivou.

Meso je u martu poskupjelo za 4,8 posto, dostižući najviši nivo u historiji, prvenstveno zbog rasta cijena svinjskog mesa uzrokovanog manjkom svinja za klanje u zapadnoj Evropi. Globalne cijene mesa peradi također su ojačale zbog pada zaliha u zemljama koje su vodeći izvoznici nakon izbijanja ptičije gripe.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u martu su napredovale za 2,6 posto na mjesečnom i  23,6 procenata na godišnjem niovu, jer su naglo skočile kotacije putera i mlijeka u prahu uslijed povećane uvozne potražnje, posebno na azijskim tržištima.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here