Kremlj: Bez plaćanja u rubljama nema gasa za Evropu

Rusija neće besplatno obezbjeđivati gas Evropi, poručuju iz Kremlja

67

Rusija nema namjeru  baviti se humanitarnim radom i besplatno obezbjeđivati gas Evropi, ako zemlje Evropske unije odbiju platiti gas u rubljama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje američke televizije PBS, da li će Rusija prekinuti izvoz gasa u Evropu ako zemlje EU odbiju plaćanje u rubljama, Peskov je rekao da još nije donijeta definitivna odluka o tome.

„Ne znam šta će se desiti kada odbiju ovu mogućnost. Čim budemo donijeli konačnu odluku, vidjet ćemo šta može da se uradi. Definitivno, nije nam namjera da od toga pravimo humanitarne akcije i šaljemo gas besplatno u Zapadnu Evropu”, istakao je Peskov, te dodao:” Bez plaćanja, nema gasa”.

On je na pitanje, koliko je Moskva zabrinuta zbog činjenice da neki od njenih najboljih kupaca za gas, kao što je Njemačka, „okreću leđa Rusiji”, rekao i da u Kremlju ne bi željeli da se to zaista i dogodi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 23. marta dao instrukcije da se isporuke ruskog gasa „neprijateljskim zemljama” počnu naplaćivati u rubljama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here