Uz Zlatnu džezvu u Atlanti obilježen Dan nezavisnosti BiH

Džezva koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda prvi put je stigla na američko tlo

70

Džezva koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, ponos kompanije Vispak, prvi put je stigla na američko tlo. Prvi značajni događaj i početak Vispakove “turneje” sa džezvom upriličen je povodom Dana nezavisnosti BiH u Atlanti. Bosanska kafa pila se na centralnom trgu glavnog grada savezne države Džordžija –  Liberty Plaza, uz tradicionalne zalogaje iz bosanske kuhinje i neizostavna slatka.

Sam događaj, osmi po redu Dan američko–bosanskog prijateljstva, jučer su u Predstavničkom domu savezne države Džordžija najavili zastupnici Tom Taylor i Scott Holcomb.

“Svake godine u Atlanti se organizuje Bosnian-American Day. Organizatori su Omladina Atlante, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Atlante Andre Dickensa. Sretni smo da se održava na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz ovaj događaj pomovišemo našu kulturu i tradiciju. Bila nam je čast da je sa nama bila i Zlatna džezva, koja je prvi put došla i nama preko okeana u Ameriku”, izjavio je Džemaludin Mustić, direktor Krinos Foods Atlanta.

“Amerikanci su oduševljeni bosanskom kafom. Nije bilo boljeg povoda za druženje od Dana nezavisnosti BiH i Dana američko–bosanskog prijateljstva. Ponosni na sve što smo postigli, ove godine zajedno sa svim našim građanima u zemlji i svijetu obilježavamo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i 50 godina Vispaka. Kroz jednomjesečnu turneju na ovaj način će biti predstavljena bh. kultura i tradicija u Americi, koja je naše drugo izvozno tržište za Zlatnu džezvu”, ističu iz Vispaka.

Prva degustacija kafe Zlatna džezva upriličena je u Atlanti, a u narednim danima najveća džezva na svijetu putuje za Čikago, potom za Detroit, a krajem mjeseca Amerikanci će je upoznati na sajmu hrane Lipari.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here