VM BiH:PRIVREDNICIMA OMOGUĆITI PRIMJENU POJEDNOSTAVLJENIH PRAVILA O PORIJEKLU ROBE

Cilj omogućiti privremenu primjenu alternativnih pravila porijekla sadržanih u revidiranoj PEM Konvenciji, što u slučaju BiH - EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini zahtijeva njegove određene tehničke izmjene i dopune.

75

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući izmjene i dopune pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi, a koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zaključivanjem ovog protokola želi se omogućiti privremena primjena alternativnih pravila porijekla sadržanih u revidiranoj PEM Konvenciji, što u slučaju BiH – EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini zahtijeva njegove određene tehničke izmjene i dopune. Istovremeno je potrebno na odgovarajući način izmijeniti i dopuniti tri prateća bilateralna sporazuma o poljoprivredi, i to sa Švicarskom, uključujući i Lihtenštajn, te Norveškom i Islandom.

Na ovaj način BiH bi trebala započeti primjenu revidiranih pravila o porijeklu sa zainteresiranim državama, kako bi privrednim subjektima u BiH omogućila modernizirana i pojednostavljena pravila o porijeklu robe.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se odobri privremena primjena Protokola, uključujući izmjene i dopune prateća tri bilateralna sporazuma do okončanja procedure ratifikacije, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here