Dva konzorcija ulažu 160 miliona eura u solarne elektrane u BiH

Za postavljanje solarnih panela određene dvije lokacije.

110

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će investicije u dvije solarne elektrane vrijednosti 160 miliona eura biti među najznačajnijim projektima za ovu lokalnu zajednicu.
On je naglasio da će sjedište firmi za postavljanje solarnih elektrana ove dvije međunarodne kompanije biti na Sokocu.

Bjelica je novinarima izjavio da na Sokocu  počinje registracija kompanije za solarnu elektranu za koju će sredstva obezbijediti litvanska kompanija “Solitek” preko konzorcijuma koji čine Litvanija-Poljska i Srbija, a vrijednost ovog projekta je oko 80 miliona eura.

On kaže da je za ulaganje u proizvodnju solarne energije na području ove opštine zainteresovan još jedan konzorcijum koji čine Njemačka-Španija i Srbija sa ulaganjem od oko 80 miliona eura.

Bjelica je  razgovarao sa predstavnicima konzorcijuma koji čine Litvanija, Poljska i Srbija o mogućnostima postavljanja jedne solarne energane do 100 megavata na području opštine Sokolac, te dodao da će razgovori biti nastavljeni i sa drugom zainteresovanim konzocijumom o izgradnji solarne elektrane.

Prema njegovim riječima, za postavljanje solarnih elekrana određene su lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

“Očekujem da će se u narednih par mjeseci već krenuti u realizaciju ovih dogovora, jer investitori imaju obezbijeđena sredstva i zaokružen ciklus, od proizvodnje solarnih panela, akumulatora i svega potrebnog”, izjavio je Bjelica.

On ističe da je riječ o ozbiljnim kompanijama koje neće zavisiti od drugih i da će im lokalna uprava pomoći u dijelu obezbjeđenja građevinske operative.

Bjelica je naglasio da je za postavljanje solarne energane na Sokocu zainteresovan i konzorcijum Njemačka–Španija-Srbija i izrazio uvjerenje da će za obje kompanije biti mjesta u ovoj lokalnoj zajednici, da će biti stvoreni uslovi da firme ostvare profit, ali i da građani imaju značajnu korist.

Predstavnik kompanije “Solitek” za Balkan Rimas Aliukonis je istakao da ova litvanska kompanija proizvodi solarne panele, akumulatore za solarne panele najinovativnije i nove tehnologije u cijeloj Evropi.

“Vodimo pregovore dvije godne, imamo lokacije i sada imamo rješenje i obezbijeđena sredstva za ulaganje u solarnu elektranu”, naveo je Aliukonis.

Savjetnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Milinić rekao je da ova litvanska kompanija garantuje uspješnost u svakom poduhvatu, jer paneli koje proizvode primaju svjetlost sa obje strane, a ne samo sa prednje, a na podlozi imaju ojačanja koja usmjeravaju svjetlost na panele.

Poslanik u Parlamentu Litvanije Mindaugas Bastis je rekao novinarima da 20 godina radi u litvanskom parlamentu i da je mnogo pomagao da se nađu investitori u ovom projektu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here