BetMet: Nova radna mjesta i veći izvozni potencijal za kompanije iz HNK

Kroz projekat BetMet uspješno su podržana mala i srednja metaloprerađivačka poduzeća Hercegovačko-neretvanskog kantona u cilju digitalizacije svojih poslovnih procesa i jačanja svoje konkurentske prednosti na tržištu.

63

Završnom konferencijom označen je završetak projekta BetMet “Bolja površinska zaštita za bolje metalne proizvode” te su sumirane aktivnosti i postignuti rezultati projekta, značajni za metalni sektor i poduzetništvo firmi u HNK.

Također je predstavljen modularni paket usluga BetMet II i naredni koraci za razvoj MSP sektora, saopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kroz projekat BetMet uspješno su podržana mala i srednja metaloprerađivačka poduzeća Hercegovačko-neretvanskog kantona u cilju digitalizacije svojih poslovnih procesa i jačanja svoje konkurentske prednosti na tržištu.

Projekat je trajao 18 mjeseci i rezultirao je značajnim podizanjem kvalitete proizvoda koji nude kompanije iz metalnog sektora HNK te sa značajnim brojem otvorenih novih radnih mjesta.

Direktorica Udruženja LiNK Alisa Gekić naglasila je da je realizacija projekta dovela do jačanja konkurentnosti MSP-a, njihove bolje pozicioniranosti na tržištu i poboljšanja uslova poslovanja, posebno u vrijeme pandemije.

“Četrnaest poduzeća dobilo je tehničku i stručnu podršku za uvođenje digitalizacije poslovanja kroz nabavku opreme, izgradnju kapaciteta, promociju na inostranom tržištu i niz druge podrške u skladu sa potrebama. Efekti su više nego odlični i drago nam je do smo imali priliku pružiti podršku firmama koja se jasno vidi kroz povećanje izvoza, te porast finansijske realizacije”, istakla je Gekić.

Prisutnima se uime jednog od partnera projekta, poduzeća UNIS TŠP, obratio Azer Vlahović te naglasio značaj projekta za poduzeće poduzeće.

“Kao korisnici BetMET projekta koji je bio usmjeren na metalni sektor, želimo da zahvalimo Udruženju Link Mostar na uspješnoj implementaciji projekta kroz koji smo stekli nova znanja iz oblasti zavarivanja i površinske zaštite metala i tako povećali konkurentnost i izvoznu vrijednost proizvoda na tržištu EU što je i bio primarni cilj projekta i našeg preduzeća. Također, kroz projekat su nam omogućena i velika količina zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, kako zdravstvena sigurnost uposlenika ne bi bila ugrožena zbog mogućih problema izazvanih pandemijom covida-19”, kazao je Vlahović.

Kemal Imamović istakao je da je kompanija Eurosjaj nabavkom specifične opreme i digitalizacijom poslovnih procesa, koja je omogućena u okviru projekta BetMet, postigla efikasniji, sigurniji i brži rad, te da su greške svedene na minimum, budući da je rad uvjetovan računarom.

Pored toga, Imamović je naglasio da je omogućeno otvaranje novih radnih mjesta, čak 30 u protekloj godini poslovanja, kao i da je sve navedeno pozitivna konsekvenca digitalizacije, te ishod BetMet projekta.

Na konferenciji su također predstavljeni dalji koraci rada BetMet partnerstva kroz zajednički rad na kreiranju novih usluga za firme iz sektora metala, kao i koraci za budući rad sa firmama s ciljem jačanja konkurentske prednosti.

Modularni paket usluga BetMet II je paket usluga koje nude partneri projekta. Paket usluga je kreiran na početku projekta i pilotiran tokom implementacije projekta.

Inače, projekt BetMET je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje preduzetnika LiNK s partnerima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here