ODRŽANA  PRVA REDOVNA SKUPŠTINA INŽINJERSKE KOMORE FBiH

Izabrani su predsjednik i potpredsjednici Inžinjerske komore FBiH, rukovodstvo Skupštine, te usvojene izmjene i dopune Pravilnika o organiziranju i radu iste.

82

Na prvoj redovnoj skupštini Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine održanoj u online formatu, putem ZOOM platforme, na mandatni period od četiri godine, izabrani su predsjednik i potpredsjednici Inžinjerske komore FBiH, rukovodstvo Skupštine, te usvojene izmjene i dopune Pravilnika o organiziranju i radu iste.
Za predsjednicu Inžinjerske komore Federacije BiH je izbarana prof.dr. Sanela Klarić, dipl.ing.arh., dok su Erdal Trhulj, dipl.ing.građ., MSc. Elmedin Toromanović, dipl.ing.geod., i prof. dr. Edvin Škaljo, dipl.ing.el. izabrani za potpredsjednike.

„Prije svega počastvovana sam kandidaturom ispred Matične sekcije inžinjera horikulture i pejzažne struke. Ugodno sam iznenađena podrškom za izbor, ponosna da kao žena inžinjerka sam dobila čast predstavljati inžinjere FBiH zajedno sa svim članovima naše Inžinjerse komore u BiH i izvan granica naše države. Puno je obaveza ali i prilika kroz zelene politike i održivo planiranje koje traži interdisciplinarni pristup što ova komora sa 12 matičnih sekcija i tri planirane nove sekcije u budućnosti sigurno u sinergiji i sveobuhvatnom pristupu može da pruži“, Sanela Klarić, predsjednica Inžinjerske komore FBiH.

Novoizabrana predsjednica je naglasila da kroz zajednički rad u komori, pruža se prilika da kroz stručne stavove i preporuke utiče se na politike, strategije, programe, izgradnju kapaciteta i potrebe obrazovanja.

„Inžinjerska komora već utiče na izmjene i dopune zakona, planiramo u tom segmentu biti i prodorniji ali i ponuditi saradnju izvršnoj zakonodavnoj vlasti, industriji, privrednicima, obrazovnim instutucijama i nevladinom sektoru.“, dodala je Klarić.

Inžinjerska komora FBiH je strukovna asocijacija inžinjera svih struka, osnovana 23. januara 2020. godine.
„Biti inženjer znači biti istreniran za donoženje odluke na osnovu proračuna i izmjerenih vrijednosti. Inženjerski pristup problemu je univerzalan, ne poznaje pol, naciju ili političko opredjeljenje, što je danas jako potrebno našem društvu. Vjerujem da će novo rukovodstvo, u kojem sam i ja, uspjeti izvršiti promociju inžinjernjskog poziva a sve u cilju da poboljšanja kvaliteta življenja naših sugrađana“, Edvin Škaljo, potpredsjednik Inžinjerske komore FBiH.

Cilj Inžinjerske komore je unapređenje rada i statusa inžinjerske struke, pružanje kontinuiranog usavršavanja članova kao i sudjelovanje u kreiranju zakonodavne regulative u saradnji sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, kao i druge aktivnosti od interesa za inžinjersku struku.

U narednom periodu na mjestu predsjednika Skupštine Inžinjerske komore nalazit će se Armin Hodžić, dipl.ing.el. i potpredsjednica Marija Tomić, dipl.ing.šum.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here