Federalni sanitarni inspektori u oktobru zabranili uvoz tri pošiljke

U okviru kontrole zdravstvene ispravnosti proizvoda pri uvozu u toku oktobra 2021. godine federalni sanitarni inspektori izvršili su ukupno 4.971 službenu kontrolu, od kojih se 2.596 odnosi na pošiljke životnih namirnica

13

Federalni sanitarni inspektori na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac su u toku oktobra 2021. godine, zbog neispunjavanja uvjeta o minimalno dozvoljenim koncentracijama sastojaka ili neposjedovanja odobrenja nadležnog organa, zabranili uvoz jedne pošiljke životnih namirnica i dvije pošiljke otrova.

Naime, zbog smanjene količine elementarnog joda utvrđene laboratorijskom analizom po zahtjevu postupajućeg inspektora, zabranjen je uvoz pošiljke morske i himalajske soli porijeklom iz Turske. S obzirom da koncentracije joda i natrijum hlorida u suhoj tvari u ispitanom uzorku nisu odgovarale minimalnim koncentracijama propisanim Pravilnikom o soli za prehranu ljudi (“Službeni glasnik BiH”, broj: 39/09 i 30/12), postupajući granični sanitarni inspektor je naložio uništenje pošiljke.

Prilikom službene kontrole pošiljki otrovnih materija pod režimom dozvola od nadležnih institucija, zbog neposjedovanja odobrenja za uvoz od nadležnog ministarstva, nije odobren uvoz pošiljke profesionalne tečnosti za dimne mašine porijeklom iz Srbije i pošiljke acetona za kozmetičku upotrebu porijekom iz Njemačke. S obzirom da pri uvozu nisu ispoštovane odredbe člana 39. Zakona o prometu otrova (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92 i 13/94), uvoz pošiljki je zabranjen i naloženo je njihovo vraćanje pošiljaocima.

Inače, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima i mjestima carinjenja su u okviru kontrole zdravstvene ispravnosti proizvoda pri uvozu u toku oktobra 2021. godine izvršili ukupno 4.971 službene kontrole, od kojih se 2.596 odnosi na pošiljke životnih namirnica, 2.294 na predmete opće upotrebe, 81 na pošiljke otrova i 16 na pošiljke humanitarne pomoći.

U kontrolama je zatraženo 256 laboratorijskih analiza uzoraka pošiljki pri uvozu. Prema do sad dostavljenim rezultatima za 164 analize, samo jedan uzorak ne ispunjava uvjete za odobrenje uvoza i stavljanja proizvoda u promet na tržištu u BiH.

U pregledima je naplaćeno ukupno 147.288,00KM na ime naknada, te 99.020,00KM na ime taksi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here