Mercedes nudi zaposlenima do 400.000 eura da napuste kompaniju

Ponudu za odlazak je već prihvatilo više od 3.500 zaposlenih

18

Njemačka automobilska kompanija Daimler AG suočavao se sa velikim promjenama tokom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podijeliti u dvije nove, nezavisne firme: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi da postane klimatski neutralan prije 2039. godine i mora da svoju proizvodnju potpuno pretvori u elektromobilnost. Međutim, da bi mogao da finansijski podnese velika ulaganja, Daimleru slijedi stroga štednja i to će imati dalekosežne posljedice na zaposlene Grupe, piše Večernji list.

Samo u šest njemačkih fabrika postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Direktor Daimlera Ola Källenius je prošle godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama kompanije, dobrovoljan.

Inžinjer u ranim 40-ima koji je u firmu došao nakon završetka studija može da se nada otpremnini do 400.000 eura, a ponudu za odlazak je već prihvatilo više od 3.500 zaposlenih, saznaje Business Insider. Portparol kompanije je naglasio da ovaj broj ne uključuje zaposlene koji su napustili Daimler u djelimičnoj penziji ili su otišli u penziju. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je portparol.

Nisu svi oduševljeni programom otpremnina. “Ne želimo otpremnine”, rekao je za njemačke medije zaposleni u Untertürkheimu, koji bi radije vidio novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutno ide dobro. Odlazak nekih kolega bi zato napravio “rupe”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here