Nove prognoze IEA zaustavile oporavak cijena nafte

IEA je objavila da je potražnja u julu pala za 120.000 barela dnevno te prognozirala da će u drugoj polovini godine potražnja rasti sporijim tempom zbog novog vala pandemije.

22

Na svjetskim tržištima proteke sedmice cijene nafte nisu bilježile znatniji pomak, nakon oštrog pada u sedmici ranije, jer najnovije procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ukazuju na usporavanje potražnje za naftom uslijed nastavljenog širenja delta varijante koronavirusa.
Barel Brent nafte na londonskom tržištu prošle je sedmice pojeftinio 0,15 posto, na 70,59 dolara, usporivši pad nakon što je sedmicu ranije potonuo šest posto, što je bio najveći cjenovni pad u zadnja četiri mjeseca.

Na američkom tržištu, pak, cijena barela nafte prošle sedmice poskupjela je 0,2 posto na 68,44 dolara, stabiliziravši se tako nakon što je sedmicu ranije potonula sedam posto, najviše u zadnjih devet mjeseci.

Početkom prošle sedmice cijene nafte su se ponešto oporavile, no u četvrtak i petak su ponovo pale. Naime, IEA je u četvrtak objavila da je potražnja u julu pala za 120.000 barela dnevno te prognozirala da će u drugoj polovini godine potražnja rasti sporijim tempom zbog novog vala pandemije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here