Nestašica sirovina problem za njemački proizvodni sektor

Cijene energije i sirovina trenutno su najveći poslovni rizik za industrijske koncerne

31
epa08416438 Workers wearing protective face masks and gloves work in the production of the 'Taycan' electric sports cars at an assembly line of German car manufacturer Porsche in Stuttgart, Germany, 12 May 2020. Many companies are boosting their efforts to secure the health and safety of their employees following the resumption of work after shutting down production during the lockdown to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nestašica sirovina značajan je problem za njemački proizvodni sektor, kao i visoke cijene energije, nakon povećane potražnje uslijed poticajnih gospodarskih mjera u Kini i SAD-u, rekao je u ponedjeljak čelnik njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Peter Adrian.

“Cijene energije i sirovina trenutno su najveći poslovni rizik za industrijske koncerne,” rekao je predsjednik DIHK-a Peter Adrian za agenciju i dodao da su kompanije zabrinute i pitaju se koliko dugo takvo stanje može trajati.

“Programi poticajnih mjera za gospodarstva u Sjedinjenim Državama i Kini generiraju veliku potražnju, a to potiče značajan rasta cijena i nestašicu mnogih sirovina”, objasnio je Adrian.

“Želite lli podići zgradu u Njemačkoj, sučeljeni ste s rastom cijena iznad 30 posto, a čelika čak i do 100 posto. To je stvarno postao problem”, rekao je čelnik DIHK-a.

Adrian je rekao da industrija pozorno prati razvoj situacije, kako bi mogla procijeniti radi li se o privremenoj pojavi ili o naznaci dugoročne inflacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here