POJAČANI INSPEKCIJSKI NADZORI PREHRAMBENIH PROIZVODA

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

12

Federalna uprava za inspekcijske poslove putem federalnih graničnih inspektora (sanitarni, tržišni, fitosanitarni) iz Sektora granične inspekcije,  raspoređenih na 11 GP/CI vrši prekograničnu kontrolu roba, proizvoda i hrane pri uvozu na područje FBiH/BIH. Kontrolu na tržištu u unutrašnjosti, zavisnosti od vrste i prirode hrane, biljnog ili animalnog porijekla, kompozitnih proizvoda, aditiva, preparata za korištenje u ishrani, dječije hrane, dijetskih preparata, materijala u dodiru sa hranom provode inspektori Federalnog zdravstvenog inspektorata/inspektorata za hranu i Federalnog veterinarskog inspektorata.

Dakle, u unutrašnjoj kontroli federalni inspektori za hranu i veterinarski inspektori vrše inspekcijski nadzor nad primjenom velikog broja propisa koji se odnose na kvalitet i zdravstvenu ispravnost hrane. U segmentu prekogranične kontrole i u unutrašnjim kontrolama se koriste tehnike uzorkovanja radi provjere zdravstvene ispravnosti/kvaliteta hrane.

U periodu januar-maj 2021. godine u prekograničnom prometu federalni granični inspektori su pri uvoz robe izvršili 10.526 inspekcijskih nadzora zdravstvene ispravnosti pošiljki životnih namirnica, 12.735  nadzora kontrole kvalitete proizvoda poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 2.397 fitosanitarnih pregleda, te je uzet ukupno 1921 uzorak.

Federalni inspektori u unutrašnjoj kontroli (inspektori za hranu i veterinarski) su, pored vanrednog angažovanja na provođenju i poštivanju naredbi kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBIH  u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti,  intenzivno vršili i  sve redovne inspekcijske nadzore.

Federalni inspektori u unutrašnjoj kontroli (inspektori za hranu, veterinarski) su do kraja  maja kod subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom  hrane,dijetetskih namirnica, namirnica animalnog porijekla  izvršili 193  inspekcijska nadzora, te tom prilikom konstatovali određene nepravilnosti što je rezultiralo izdavanjem 68 rješenja o otklanjanju nedostataka (analiza zdravstvene ispravnosti namirnica, registracija dijetetskih proizvoda, principi sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka HACCP, deklarisanje, sprovođenja preventivnog postupka samokontrole), uzeto je 18 uzoraka (koji se najvećim dijelom odnose na državnu kontrolu rezidua vetrinarskih lijekova u hrani životinjskog porijekla koji je odobren od strane EU) i izdato 16 prekršajnih naloga sa novčanim iznosom od 45.970,00 KM.

U periodu januar-maj 2021. godine federalni granični inspektori su u šest (6) slučaja zabranili uvoz pošiljki koje su se odnosile na prehrambene proizvode i dodatke prehrani

 U unutrašnjoj kontroli federalni zdravstveni/ inspektori za hranu  naložili su uništavanje cca 150 kilograma sirovina koje nisu bile u skladu sa Zakonom o hrani BiH, dok su federalni veterinarski inspektori naložili uništenje 156,30 kg mesa, te je povučeno 62 tegli od cc 500 grama meda (kvaliteta nije odgovarala zakonskoj regulativi).

“Želimo istaći da Uprava na svojoj web-stranici, shodno obavijestima postupajućih inspektora o zabrani uvoza pošiljki u prekograničnom prometu, objavljuje sve aktuelne informacije u vezi s radom, te naročito zabrane uvoza pošiljki, kako bi i na taj način pružila pravovremene informacije široj javnosti”, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Bitno je napomenuti da Federalna uprava za inspekcijske poslove, kao i svake godine u ljetnom periodu, vrši pojačane inspekcijske nadzore, u uslovima velikih vrućina, a u cilju zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, kojom prilikom je izdala i preporuke kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda. Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Također, ususret nastupajućem vjerskom prazniku Kurban-bajramu, federalni veterinarski inspektori prema ustaljenoj praksi će u timu sa federalnim saobraćajnim inspektorima vršiti pojačane inspekcijske nadzore prijevoznika životinja kao i kontrolu  prijevoza životinjski proizvoda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here