Općina Tešanj traži pošteniju raspodjelu javnih prihoda FBiH

Općina Tešanj je peti izvoznik u FBiH, a na 67. mjestu po povratu PDV-a i na 54. mjestu po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika

28
DCIM100MEDIA

U općini Tešanj je u prvih pet mjeseci ove godine preko fiskalnih uređaja evidentiran promet od 649 miliona 130.404 KM, što ovu općinu čini sedmom po redu u Federaciji BiH.
Također, Općina Tešanj je na petom mjestu po izvozu u FBiH, sa udjelom od oko pet posto u izvozu FBiH te 25 posto u izvozu Zeničko-dobojskog kantona. U 2020. godini izvoz Općine Tešanj iznosio je 357 miliona KM, od toga u Njemačku 142 miliona KM.
Po ukupnom prometu fiskalnih uređaja u prošloj godini Tešanj sa 1,415 milijardi KM zauzima osmo mjesto. Na šestom mjestu u FBiH je i po omjeru broja zaposlenih na jednog penzionera (Tešanj 2,6, FBiH 1,3).
Kada se radi o povratu javnih prihoda, općina Tešanj je na 67. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a i na 54. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika. Zbog toga je Općina Tešanj u martu ove godine Ustavnom sudu FBiH uputila Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice, smatrajući da su, kada je riječ o raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH, “građani koji žive u općinama koje broje više od 60.000 stanovnika privilegovani za određeni iznos iz javnih prihoda, čime je povrijeđeno pravo jednakopravnosti stanovnika općina koje broje manje od 60.000 ljudi”.
Kako je saopćeno iz Općine, Zakonodavno–pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku te Komisija za lokalnu samoupravu istog doma dali su podršku Zahtjevu, smatrajući da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općine Tešanj. Kako se ističe u saopćenju, Zakonodavno–pravna komisija pri tome se pozvala na odredbu člana 4. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.
“Ne radi se ovdje samo o općini Tešanj. Oko 1,5 miliona građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom, i ne uživa po našem mišljenju ustavom zagarantovanu jedankopravnost. Bez jednakih prava svih građana nema ni jednakih mogućnosti za razvoj i jačanje demokratskih principa. Sve parlamentarne stranke su dale podršku našem Zahtjevu, a ukoliko Ustavni sud Federacije BiH donese pozitivnu odluku u korist Općine Tešanj, mislim da ćemo biti znatno bliže pravednijem društvu, ali i promjeni pristupa vrednovanja rada. A gdje je pravda tu je i razvoj”, izjavio je Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here