Potrošnja mesa po stanovniku u Njemačkoj pala je u 2020. godini na najnižu razinu u nešto više od 30 godina, pokazali su preliminarni podaci koje je objavio njemački Savezni centar za poljoprivredu (BZL). |
Sa 57,3 kilograma po stanovniku, konzumacija mesa najniža je otkako su se počeli prikupljati ti podaci u 1989. godini i manja je za 750 grama nego u godini ranije, navodi BZL u izvještaju objavljenom u utorak.
Potrošnja svinjetine pala je za 940 grama po stanovniku, što je najsnažniji pad u svim kategorijama mesa. Konzumiranje govedine i teletine smanjilo se po 40 grama. Porasla je samo konzumacija peradi, za 180 grama po stanovniku. Svijest građana o uticaju proizvodnje mesa na okoliš spada među glavne razloge koji su uticali na konzumaciju. Vegetarijanstvo postaje sve raširenije u zemlji, napominje agencija dpa. Podaci BZL-a pokazuju da je pala i proizvodnja mesa, uz proizvedenih oko 8,5 miliona tona u 2020., oko 1,6 posto manje nego u 2019. godini. Uvoz i izvoz mesa primjetno su smanjeni zbog pandemije. Njemačka je tako u prošloj godini ukupno uvezla živih životinja s masom klanja nešto ispod 653 hiljada tona, što je za 14,8 posto manje nego u 2019. Izvezeno je pak nešto manje od 453 hiljade tona. Uvoz i izvoz mesnih proizvoda i mesnih konzervi pao je za 7,8 odnosno za 6,5 posto. |
|