Uslužni sektor uteg za ekonomiju eurozone i u februaru

Poslovni čelnici pokazali su veći optimizam, predviđajući rast aktivnosti, ponajprije u očekivanju uspješne kampanje cijepljenja protiv covida 19 u idućim mjesecima

32
 Ekonomska aktivnost u eurozoni pala je i u februaru zakočena mjerama suzbijanja koronavirusa koje su negativno utjecale na dominantni uslužni sektor, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone bio je u februaru gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 48,1 bod. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

„Kontinuirane mjere blokade zbog covida-19 zadale su u veljači novi udarac uslužnom sektoru eurozone, što je povećalo izglede za pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u prvom tromjesečju“, rekao je glavni ekonomist Markit Chris Williamson.

Udarac je ublažio ubrzani rast u aktivnosti u industriji, pa bi u prvoj polovini ove godine pad ipak trebao biti znatno slabiji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dodaje Williamson. Uz svakodnevni rast broja zaraženih, vlade su poticale građane da ostanu kod kuće i zatvorile su veliki dio ugostiteljskog sektora dok su tvornice ostale otvorene.

Potražnja za industrijskom robom snažno je porasla, a opskrba je ipak bila ograničena, što je rezultiralo najsnažnijim rastom proizvođačkih cijena u industriji od maja 2018.

“Trenutno cjenovne pritiske u cjelini ograničava slaba potražnja potrošača, posebno za uslugama, ali čini se vjerojatnim da će inflacija ubrzati u predstojećim mjesecima”, ističe Williamson.

Poslovni čelnici pokazali su veći optimizam, predviđajući rast aktivnosti, ponajprije u očekivanju uspješne kampanje cijepljenja protiv covida 19 u idućim mjesecima.

“Pod pretpostavkom da, paralelno snažnom sektoru proizvodnje, cijepljenje potakne rast i u uslužnom sektoru, u drugoj polovini godine trebalo bi doći do snažnog oporavka”, zaključuje poslovni ekonomist Markita.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here