Disciplinirano smanjenje opskrbe podiglo cijene nafte prema 56 dolara

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 54,41 dolar, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

27
Cijene nafte porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, potaknute discipliniranim smanjenjem opskrbe iz vodećih proizvođača i saudijskom najavom dodatnog rezanja proizvodnje.
Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,83 dolara. Na američkom se tržištu povećala 61 cent i barelom se trgovalo po 52,81 dolar. Na oba tržišta cijena je u januaru porasla skoro osam posto.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom saveznika koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi se prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji. Do kraja 2020. smanjivali su je za 7,7 miliona barela dnevno.

U januaru proizvodnja je u članicama OPEC-a prema istraživanju Reutersa porasla sedmi mjesec zaredom, u skladu s dogovorom, ali manje no što se očekivalo.

“OPEC nastavlja disciplinirano provoditi dogovoreno smanjenje proizvodnje … što je jedan od glavnih razloga stabilnosti cijena”, kazao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Porasla je i ruska proizvodnja nafte i ukapljenog plina, u skladu s očekivanjima i dogovorom s OPEC-om. Saudijska Arabija najavila je smanjenje za dodatnih milion barela dnevno zbog novog vala pandemije koji koči potražnju.

„Pozitivno raspoloženje zbog manjih rizika jedan je od faktora koji podupiru cijene nafte. Pomažu im i izgledi kontinuiranog pada zaliha nafte u sljedećim sedmicama, slijedom smanjene proizvodnje u Saudijskoj Arabiji”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Slabiji dolar također pruža potporu naftnim tržištima, budući da pojačava kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time implicitno i potražnju. Goldman Sachs je objavio da bi se cijene do jula mogle popeti na 65 dolara, prognozirajući deficit na tržištu nafte od 900.000 barela dnevno u prvoj polovini 2021. godine. Do sada su očekivali da će iznositi pola miliona barela dnevno.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 54,41 dolar, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here