Američki Kongres izglasao pomoć građanima od po 2.000 dolara

Demokrate prihvatile apel predsjednika Donalda Trumpa da se Amerikancima pruži veća finansijska podrška tokom aktuelne korona krize.

74

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je novi, veći iznos novčane pomoći građanima, od 2.000 dolara po osobi, pošto su demokrate prihvatile apel predsjednika Donalda Trumpa da se Amerikancima pruži veća finansijska podrška tokom aktuelne korona krize.

Glasanje o povećanju pomoći stanovništvu sa prvobitno odobrenih 600 na 2.000 dolara uslijedilo je samo dan nakon što je Trump potpisao Zakon o budžetu i paketu ekonomskih olakšica, vrijedanm više od dva biliona dolara, odustavši od ranije prijetnje da neće potpisati te akte, prenosi CNBC. Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, stavio je na glasanje prijedlog o povećanju pomoći građanima po ubrzanom postupku. Za prijedlog je glasalo 275 poslanika, a protiv je bilo 134.

Sada predstoji glasanje o ovoj mjeri u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Portparol lidera republikanske većine u Senatu nije odmah odgovorio na zahtjev da prokomentariše da li će biti održano glasanje o ovoj mjeri koju je usvojio Predstavnički dom. Većina republikanaca u Senatu bila je ranije čak i protiv toga da ček s novčanom podrškom stanovništvu iznosi 1.200 dolara.

Trumpov potpis na zakon o javnoj potrošnji za 2021. spriječio je blokadu rada Vlade, a da nije potpisao korona paket mjera podrške u pitanje bi bio doveden i savezni moratorij na prinudno iseljenje građana, čije je važenje sada produženo za mjesec dana, do 31. januara.

Demokrate su zakon o ekonomskim olakšicama nazvali akontacijom, jer planiraju tražiti povećanje te pomoći kada novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara. Biden je sinoć rekao novinarima da podržava uplatu novčane pomoći građanima od 2.000 dolara.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here