Alibaba pod istragom zbog monopola

Kineski tržišni regulatori su već ranije upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore

31

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je da pokreće istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Kineski tržišni regulatori su već ranije upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama, prenosi BBC. Kako se navodi, u fokusu istrage je takozvana praksa uzmi ili ostavi.

Finansijski regulatori će se narednih dana takođe sastati sa rukovodiocima Ant grupe, Alibabinim finansijskim tehnološkim ogrankom, s kojima će razgovarati o njenim kreditnim poslovima.

Kineski tehnološki giganti poput Alibabe i Tencenta su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu, dodaje BBC.

Prošlog mjeseca, Ant grupa je bila prisiljena da obustavi planiranu inicijalnu javnu ponudu (IPO) koja je trebala biti najveća na svijetu. Regulatori su odluku o blokiranju IPO-a donijeli samo nekoliko dana prije debitovanja Ant grupe na berzi, izrazivši zabrinutost zbog njenih usluga mikrokreditiranja. Mnogi, međutim, smatraju da je pravi razlog za takvu odluku bio govor koji je Jack Ma, osnivač Alibabe, održao krajem oktobra, a u kojem je kritikovao kineske regulatore i bankarski sistem. Milijarder je rekao tada da “kineske banke posluju s mentalitetom zalagaonice” i, prema mišljenju nekih analitičara, sada plaća cijenu takvih komentara.

Nakon toga, Vlada je uvela stroga antimonopolska pravila za tehnološki sektor koja su pokrenula pad tržišne vrednosti Alibabe odo 17 procenata ili za oko 140 milijardi dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here