Novi Zeland izašao iz recesije

U trećem kvartalu 2020. Novi Zeland je zabilježio rekordni ekonomski rast od 14 posto

28

Novi Zeland je izašao iz recesije povezane s pandemijom korona virusa, nakon što je u trećem kvartalu 2020. zabilježio rekordni ekonomski rast od 14 posto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

U drugom ovogodišnjem kvartalu, tokom čijeg većeg dijela je bio u lockdownu, Novi Zeland imao je  pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 posto.

Novozelandski ministar finansija Grant Robertson tim povodom rekao je da je dramatičan preokret posljedica uspjeha Novog Zelanda u borbi protiv korona virusa, sa samo 25 smrtnih slučajeva među pet miliona stanovnika.

“Oporavak privrede rezultat je naše odluke da djelujemo snažno i brzo tokom pandemije. Planom subvencioniranja plata potpomogli smo više od 1,8 miliona radnika i uložili milijarde dolara u infrastrukturu, obuku i otvaranje novih radnih mjesta“, precizirao je Robertson.

Prema novozelandskom statističkom institutu, uslužne djelatnosti bile su pokretačka snaga ovog snažnog rasta, s povećanjem od 42,8 posto u maloprodaji, smještaju i prehrambenim uslugama, jer su se Novozelanđani nakon uspješnog suzdržavanja skoro u potpunosti vratili normalnom životu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here